Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

SDCC, day one

Comic-Conreageer

Na anderhalve dag op San Diego Comic-Con kan ik me indenken dat de vermoeidheidsfactor, waar veel Con-gangers over spreken op weblogs en fora, niet meer dan afhankelijk is van hoe gek je het zelf maakt. Ik heb vandaag, donderdag, vijf uur in een zaal gezeten en de panels aldaar bijgewoond: ik ben niet heel moe.

Dat was in de middag. 's Ochtends heb ik de Exhibit Hall verkend. Net als gisteravond, overigens, toen de tent al open was voor Preview Night. Dat is een periode van drie uur waarin in principe maar twee dingen gebeuren: de Exhibit Hall, feitelijk de algemene beursvloer van de conventie, is geopend voor publiek en vol in bedrijf. Exposanten, veelal verkopers van comics, speelgoed, merchandise, collector's items en andere zaken, prijzen hun waar aan en de echte die hards staan direct in de rij voor een stand om een exclusive te kopen; items die alleen tijdens Comic-Con te koop zijn. Beeldjes, action figures, you name it: het feit dat het alleen hier te verkrijgen is maakt het bijzonder en zorgt ervoor dat mensen het willen hebben. Bezoekers kopen een Preview Night kaartje om als eerste de exclusives te kunnen scoren.

Natuurlijk is niet elke standhouder een verkoper. Sommige partijen staan gewoon zichzelf te promoten, of zijn er omdat men dat van ze verwacht. De stand van DC Comics, één van de grote comics-uitgevers in de VS (bekend van Superman en Batman), verkoopt bijvoorbeeld niets maar heeft wel alle outfits van de Superman-acteurs van 1978 tot 2013 in displays staan. En op hun podium gaf Jim Lee, één van de bekendste comics-artiesten van DC, een demonstratie in hoe je een held effectief tekent. Erg indrukwekkend om te zien hoe hij in een paar momenten een tekening van Batman maakt en van elke lijn en elk vlak kan uitleggen waar die voor dient. De stand van AMC's The Walking Dead verkocht ook niets, maar had een imitatie van een filmset (de gevangenis, voor de kenners) met wat figuranten waar je mee mee kon spelen. De stand van Warner Brothers had wat memorabilia van hun shows, zoals The Big Bang Theory, Revolution en Supernatural in displays en draaide op ongeveer dertig schermen reclames voor hun programma's.

De andere bezigheid op Preview Night was precies wat de naam zegt: previews. Warner Brothers toonde van vier series, die komend seizoen van start gaan, de pilots. Meer niet; als je van Almost Human, The 100, The Originals en The Tomorrow People graag de pilot wilde zien, kon je aanschuiven bij 4500 anderen om mee te kijken.

De donderdagochtend heb ik lang en hard naar het programmaschema gestaard en niets konden vinden waar ik graag bij had willen zijn. Ik ben dus nog een paar rondjes door de Exhibit Hall gaan maken en heb leuk rondgekeken bij wat al die exposanten allemaal te bieden hebben. Natuurlijk wordt er ook ge-cosplayed, al liepen er veel minder verklede mensen rond dan ik had verwacht. Misschien komt dat nog; zaterdag is de Masquerade, een show waarbij cosplayers een showtje opvoeren op het podium en uit de deelnemers wordt een winnaar gekozen. Tijdens die Masquerade is pas echt zichtbaar wat voor werk er allemaal achter de vaak indrukwekkende outfits zit.

In de middag zat ik, zoals gezegd, in een zaal. Nummertje 6A. Ik zag een rij voor de deur, toen ik drie kwartier voor mijn beoogde panel aankwam, en volgde deze door de gang. En de gang erop, en de gang daarop, en de rij buiten, en de tent, waar de rij zigzaggend de ruimte onder de tent vulde, en ik sloot aan. Gek genoeg was ik drie kwartier later ook daadwerkelijk binnen, en kon ik kijken naar de eerste aflevering van de nieuwe tv-serie The Blacklist. Een interessante tv-serie over een meesterspion die op een dag zichzelf aangeeft bij de FBI en aanbiedt om namen van een lijst, de blacklist, prijs te geven. Erg goede pilot, sterk verhaal en ziet er goed uit. James Spader (The Office US, Boston Legal) speelt de spion en de andere hoofdrollen zijn voor Diego Klattenhoff (Homeland) en Megan Boone, die alledrie aanwezig waren voor een Q&A na afloop van de pilot. Was leuk!

Ik bleef in de zaal, omdat er aan het begin van de avond een panel voor de tv-serie Hannibal zou zijn. Die stond tegenover een Dexter-panel in een van de echt grote zalen, maar ik ging er bij voorbaat al vanuit dat ik daar geen kans op zou hebben (bleek later uit een gesprek met andere Conners: ik had er best binnen kunnen komen), dus ik koos voor Hannibal. Betekende wel dat ik nog twee tussenliggende panels moest bijwonen, anders was het naar buiten en weer in de rij. Had ik geen zin in. Die twee panels waren een 10th Anniversary Q&A voor The Walking Dead (de comic, niet de tv-serie) met maker Robert Kirkman. Was erg leuk; Kirkman is een grappige gast en de fans die vragen stelden, stelden interessante vragen die ik als iemand die deze comics niet leest ook leuk vond om te horen. Heb om veel van Kirkmans antwoorden en zijdelingse opmerkingen smakelijk gelachen.

Het andere panel werd gerund door de crew van TheOneRing.net, de Tolkien-fansite die al sinds (kort voor) de LOTR-filmserie alles bijhoudt over wat Peter Jackson allemaal uitvoert met Tolkiens werk, en zij konden wat beelden (foto's) laten zien van de tweede Hobbit-film, plus een paar videoboodschappen van de filmmakers. Was niet echt indrukwekkend, maar het was leuk om bij een kleine Tolkien-community aanwezig te zijn en meningen over de films te horen van mensen die gepassioneerd iedere passage van het boek kunnen navertellen. Je voelt je dan een beetje als iemand die maar een hele simpele consument is: ja, ik heb The Hobbit gelezen, maar ik weet niet alles meer, en dat geldt ook voor de eerste film. En zij hier weten er alles van.

Uiteindelijk was er het panel van Hannibal. Een serie die, als ik me niet vergis, binnenkort ook bij RTL te zien moet zijn (of dat al is; weet ik veel) en in de VS zijn eerste, dertiendelige, seizoen al heeft gehad. Hannibal is opgezet door Bryan Fuller (Pushing Daisies, Heroes) die het boek Red Dragon van Thomas Harris als basis heeft gebruikt. De serie zit erg goed in elkaar, zowel qua verhaal, personages als visuele stijl, en heeft al aardig wat fans vergaard, wat wel te zien was aan de fans. Toen de Comic-Con staf de naambordjes op de tafel plaatste kwam het gejuich al los, en toen waren de aanwezigen (naast Fuller ook acteur Hugh Dancy en twee producers) nog niet eens binnen.

Dit was een redelijk standaard panel, had ik het idee: wat videobeelden (een recap van seizoen 1), gevolgd door een interview met de aanwezigen, gevolgd door een Q&A met het publiek. Hierin bleek vooral Bryan Fuller helemaal te zijn ingewijd in hoe iemand fan van een show kon zijn; hij noemde de aanwezigen 'fannibals', refereerde naar een bijnaam die op internetfora aan iets uit de show werd gegeven en stond erop op de foto te gaan met iemand uit het publiek die zich had verkleed volgens het thema van het eerste seizoen. Het was vooral door zulke reacties dat dit een leuk panel was; als je bij zoiets aanwezig bent omdat je de scoop van het nieuwe seizoen wil hebben, moet je bij een show zijn die al iets te tonen heeft; Hannibal begint de opnames voor seizoen 2 pas in september.

En daarmee kwam een einde aan de eerste dag. Hoewel ik hierboven beweerde niet zo heel moe te zijn heb ik donderdagavond, na op twee plaatsen geprobeerd te hebben een evenement binnen te komen, het opgegeven nog langer in rijen te staan en ben ik fijn hotelwaarts gekeerd. Morgen weer een dag; ik moet nog bedenken of ik na het bijwonen van wat persdingen urenlang in de rij wil staan voor een S.H.I.E.L.D.-panel. Misschien als ik eerst in de Exhibit Hall een boek koop om intussen te lezen. Of een comic, natuurlijk.