Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Nederlandse omroepen gaan slordig om met goede series

Braindumpreageer

Zoals ik al eens eerder heb gemeld kan ik van een goede serie net zoveel, zo niet meer, genieten als van een goede film. En de laatste tijd zijn er nogal wat goede series in verschillende genres in de maak. Ik ga ze niet allemaal opnoemen, maar ik wil er wel een paar aanstippen om ermee aan te geven waarom ik series het liefst niet via de Nederlandse televisie volg.

Neem bijvoorbeeld Scrubs. Een ronduit briljante sitcom rondom een aantal medewerkers van een fictief ziekenhuis. De serie is bij seizoen zes, en ook wel eens op de Nederlandse televisie geweest. Let op: "wel eens" en "geweest". Geen idee wat de laatst uitgezonden aflevering was, of op welke zender dat was. Wel weet ik dat ik de serie volgens mij een jaar geleden op Veronica tegenkwam. Gedurende ongeveer een maand, of missschien twee, is de serie dagelijks om zes uur te zien geweest. Da's leuk bij het thuiskomen, lekker effe tv kijken. Maar ineens was-ie weg.

Of Smallville, een serie die de jaren van Clark Kent (ja, die) beschrijft voordat deze naar Metropolis verhuist en de wereld redt in een blauwe maillot en een rode cape. Een goede serie, eveneens in seizoen zes, met een leuke mix van drama, typische comics-fantasy en veel mooie mensen. Wordt ook door Veronica uitgezonden trouwens, maar die hebben afgelopen zaterdag aflevering twee van seizoen vijf uitgezonden. Niet echt up-to-date dus, want seizoen vijf heb ik in augustus, volledig legaal dus zonder te cheaten, al op DVD gezien.

De serie My Name Is Earl begon leuk op RTL. Ergens vorig jaar ofzo begonnen, op de maandagavond, een serie over de white trash lowlife Earl die op een dag het licht ziet en al zijn gemaakte fouten gaat goedmaken. Echt een hele leuke serie, mede door de goede karakters om de hoofdpersoon heen en het heerlijke rustige (lees: droge) sfeertje in de scenes. RTL was ermee begonnen, maar ineens, *poef*, weg serie. In de kranten en de papieren TV-gids staat dat RTL7 vanavond weer een aflevering uitzendt. Aan de omschrijving in de gids te zien is het aflevering 1 van seizoen 1. Ze beginnen dus gewoon opnieuw, zomaar. Maar dat is nog niet alles; de online gids op RTL.nl vermeldt dat er een aflevering van X-Factor wordt uitgezonden, dus geen Earl te vinden. Da's niet erg duidelijk.

Prison Break volg ik niet via de Nederlandse uitzendingen, maar ik weet dat ze hier al ergens in seizoen 2 zijn. Enkele weken geleden stopte RTL echter met het uitzenden van de serie. Reden: onbekend, wellicht moeten ze verplicht een aantal weken achterlopen op de Amerikaanse uitzendschema's of iets gerelateerds, geen idee. Wat ik echter vreemd vind is dat de promo de voorlopig laatste uitzending benoemde tot "de laatste van het seizoen", wat natuurlijk klinkklare onzin is, aangezien ze midden in een in de VS nog lopend seizoen zitten.

Ik kan zo nog wel even doorgaan: gidsen en omroepsites vermelden nooit seizoensnummers en vergeten regelmatig de titels van afleveringen te vermelden, series worden out of the blue gestopt, zonder verklaring te geven, series worden herhaald of herstart, terwijl er al een nieuw seizoen beschikbaar zou moeten zijn, etcetera.

De Nederlandse omroepen, kortom, gedragen zich erg raar als het gaat om buitenlandse series. De kijker heeft geen idee waar hij aan toe is, hoelang een serie blijft lopen, wordt misleid in promo's, en moet soms maanden of jaren wachten op nieuwe afleveringen.

Met de huidige internetcultuur, waarbij afleveringen van series uren na de uitzending in de VS online beschikbaar zijn (en dan heb ik het niet alleen over de door kijkers opgenomen versies), met websites die series tot op sceneniveau documenteren, weet de kijker vaak net zo goed of beter dan een omroep wat het aanbod aan series is. Die laat zich niet bedotten als het gaat om "nieuwe afleveringen!" of "de laatste van het seizoen!". Dat omroepen dan zo slordig met series omgaan, het uitzendschema zo vreemd programmeren en niet duidelijk zijn over welke afleveringen ze precies wanneer uitzenden, is voor mij persoonlijk een reden de moeite te doen toch maar in het downloadcircuit te duiken.