Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Te automatisch machtigen?

Braindumpreageer

Betalen is een crime. Nouja, niet als zodanig, maar onthouden dat je een acceptgiro op de bus moet doen, of even moet inloggen op je telebankiergebeuren, of iets dergelijks, is aan mij niet besteed. Ik machtig daarom graag. Lekker makkelijk, hoef ik nooit meer na te denken over de rekeningen die ik toch altijd zal moeten betalen.

Dat machtigen werkte ooit heel fijn: je zet je handtekening onder een verklaring, die stuur je op, en met die verklaring kan het telefoonbedrijf, de krant, de energieleverancier of weet ik veel wie aan de bank tonen dat zij maandelijks een sommetje geld mogen afschrijven.

Het kan echter ook zonder dat papiertje. En dat vind ik minder prettig. Voorbeeldje. Toen mijn moeder was overleden, heb ik haar telefoonrekening, onze telefoonrekening, op mijn naam gezet. Gewoon ingelogd bij KPN, gegevens aangepast, klaar. Haar voorletters konden echter niet worden gewijzigd, dus dat moet ik nog eens een keer aanpassen. Anyway, ik heb toen dus mijn gironummer aan de KPN doorgegeven, in plaats van dat van mijn moeder. Invullen, submit, klaar. En toen kwam het: in plaats van een verwachte vraag van KPN of de Postbank over een machtiging, werd het geld voor de KPN-rekening doodleuk van mijn rekening afgeschreven. Geheel volgens plan, maar ik heb mijn handtekening nooit onder een machtiging daarvoor gezet.

Zelfde met de krant. Zowel NRC, als het AD, als de Volkskrant hebben mij na een proefabonnement gebeld, gevraagd of ik het wilde omzetten in een definitief abonnement en toen ik daarmee instemde was het klaar. Geen machtiging getekend, maar wel elke maand een bedrag van mijn rekening. Kunnen zij aantonen dat ik daar toestemming voor heb gegeven? Tenzij ze die telefoongesprekken opnemen, nee. En dan nog: wie zegt dat ik dat ben, aan de telefoon?

En denk niet dat het 'toch wel goed gaat'. Echt niet. Vorig jaar heb ik Eneco gemachtigd. Via zo'n briefje met handtekening. Maandelijks wordt de rekening dus netjes afgesschreven, geheel volgens de bedoeling. Maar toen kwam de jaarafrekening. Eneco heeft een of ander nieuw beleid wat zegt dat ze geen factuur meer sturen, maar dat je die op internet moet zoeken. Dus: ik heb die jaarafrekening niet gekregen. Wel is het geld afgeschreven, en niet zo'n beetje ook. Ik was een paar honderd euro kwijt. Gewoon doodleuk afgeschreven! Ik heb ze niet gemachtigd voor een bedrag van een paar honderd euro, ik heb ze gemachtigd voor het maandelijkse bedrag. Blijkbaar interesseert de Postbank dat niet zoveel...

Nog een, recenter, voorbeeld. Ik had een proefabonnement op de Volkskrant. Zaterdageditie, want doordeweeks lees ik liever tabloids omdat die handzamer zijn. Beviel me wel, dus toen het telefoontje kwam voor de verlenging heb ik ja gezegd. Echter, sinds vorige week krijg ik de krant ook doordeweeks. Foutje, dacht ik, bel ik nog wel even over. Tot ik naar mijn Postbank afrekening keek. 68 euro afgeschreven. Even crosschecken met de Volkskrant site: verrek, dat is de prijs van een volledig abonnement! Niet alleen hebben de Volkskrant en de Postbank zonder mijn schriftelijke toestemming besloten dat ik ze gemachtigd heb, het bedrag is ook nog eens hoger dan ik mondeling toegestaan heb. En als ik er niets van zeg blijft dat ook zo.

Wat ik hiermee wil zeggen: let op waarvoor je machtigt. Check ook meer dan eens per maand je automatische afschrijvingen en hou de terugstortmogelijkheden (kan altijd binnen 30 dagen, ik heb het al eens moeten doen) bij de hand. Doe je dat niet, dan ben je de lul zonder dat je het doorhebt. Je geld is in beheer bij de bank, en blijkbaar betekent dat dat je het zomaar kwijt kunt zijn.