Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Nostradamus

Braindumpreageer

Ik was pissig gisteren. Nee, kwaad was ik. Ik heb een half uur in de kou moeten staan en moeten accepteren dat dat half uur, wat ik hard nodig had, afgetrokken moest worden van de tijd tussen mijn thuiskomst van mijn werk en het vertrek naar de radio, waar ik elke week op dinsdag naartoe ga.

Een buschauffeur, om precies te zijn degene die mij naar huis moest brengen nadat ik van een andere bus in de zijne was overgestapt, besloot gisteren om even voor 6 uur namelijk niet op zijn collega's te wachten. Die collega's die enkele minuten eerder via de radio meldden iets later te zijn ivm de file. Diezelfde collega's die hem over diezelfde radio op zijn donder gaven voor het ongemeld toch op tijd vertrekken.

Ik ga een mailtje aan Connexxion doen, want ik vind het nog steeds belachelijk. Doordat hij niet even kon wachten heb ik een half uur staan koukleumen en moest thuis gehaast alles bij elkaar zoeken. En dat stel ik niet op prijs, dus was ik kwaad.

Maar de kwaadheid was na een tijdje alweer afgekoeld.

Ik bedacht me namelijk dat ik me eigenlijk niet druk moet maken om een buschauffeur als die bus rijdt in een land waar mensen vermoord worden als ze hun kop boven het maaiveld steken en durven te zeggen wat ze denken. Dat we dagelijks met het OV naar school of werk gaan in een land waar de vrijheid van meningsuiting in de kleine lettertjes meldt dat je wel mag zeggen wat je denkt, maar kijk maar uit dat niemand je hoort.

We leven in een land waar mensen zomaar ineens kunnen denken "dit bevalt me niet, hij moet maar dood" en beng, de daad bij het woord voegen. In datzelfde land waar vervolgens andere leden van onze bevolking denken eigen rechter te mogen gaan spelen en scholen gaan molesteren. Scholen waar moslims op zitten, wat niet geheel toevallig gerelateerd is aan de moordenaar van Theo van Gogh.

We leven in een land waar we niet meer naar elkaar luisteren, en als we dat wel doen worden we of kwaad, of furieus. Een land waar de meest hersenlozen de regels proberen te herdefiniëren, en verdomd dat gaat ze nog lukken ook. De ene randdebiel steekt een columnist dood, de andere sociaal minder begaafde bombardeert een school.

Een school!

Omdat het een moslim was die Van Gogh vermoordde, zijn deze week al twee Islamitische scholen het doelwit geworden van wraakacties. Wraakacties. Waarvoor? Wat hebben die kinderen gedaan? Wat hebben zij ermee te maken? Wat hebben hun ouders ermee te maken? Hun docenten? De omwonenden van die scholen? Wat?

Niets. Helemaal niets. Ze zijn toevallig moslim, en dat is voor bepaalde figuren blijkbaar een labeltje dat zegt dat ze niet deugen.

We leven in een land waar mensen worden doodgestoken, scholen worden verbrand, buschauffeurs niet op elkaar wachten, en waar mijn fiets onlangs is gejat.

Weet je, als je dat allemaal zo op een rijtje zet, en nog eens verder nadenkt over hoe we met elkaar omgaan tegenwoordig, kun je niet anders dan de conclusie trekken dat het al een tijdje niet meer zo goed gaat met ons. Ik moet wel eens denken aan Nostradamus. De man die jaren geleden een hoop wartaal uitsprak, en waaruit men, weliswaar altijd achteraf, voorspellingen heeft kunnen destilleren. De bewoordingen van de man zijn altijd discutabel en op meerdere manieren uit te leggen, maar ik moet altijd denken aan zijn voorspelling, over het einde van de wereld.

Eén van de dingen waarvan ik heb vernomen dat hij ze heeft voorspeld, is het einde van de wereld. Dat zou plaats vinden zo ongeveer na het jaar 2000. Hoe dat zou gaan gebeuren weten we niet, maar stel nou eens dat hij inderdaad voorspellende gaven had. Want hij schijnt in een hoop dingen achteraf gelijk gehad te hebben.

Stel nou eens dat hij gelijk had: na het jaar 2000 vergaat de wereld. Stel dat dat zo is. Dan maken we het nu mee. We zitten er middenin. En het is geen grote klap, het is een proces. De wereld vergaat niet door allemaal vulkaanuitbarstingen, stormvloeden, aardbevingen of andere natuurrampen. Er gaat geen grote kernbom de wereld vernietigen. De aarde gaat niet vanuit de kern openbreken.

Nee, we doen het zelf. We laten zelf onze eigen wereld vergaan. We luisteren niet meer naar elkaar. We houden geen rekening meer met elkaar. Het respect is ver te zoeken, en het egoïsme regeert.

Jaren geleden zijn we collectief opgehouden de deur voor elkaar open te houden of oude dames te helpen met oversteken. Momenteel slaan we elkaar de hersens in om onze mening en verbranden we scholen als reactie daarop. En straks? Wat zal het straks zijn?

Ik durf het niet te zeggen. Jij?