Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Waarom blog jij?

Braindumpreageer

Een simpele vraag, waarop het antwoord niet perse even simpel hoeft te zijn: waarom blog jij?

Kijk, we hebben natuurlijk een brede variƫteit aan weblogs, en in beginsel zijn geen twee weblogs hetzelfde. Elke blogger is ooit eens begonnen met een weblog, en in de loop van tijd is die blog zich gaan vormen tot wat het nu is. Neem nu de mijne. Ik wilde een website waar ik gewoon af en toe wat van me af kon schrijven. Na het maken ervan realiseerde ik me pas dat het een weblog was.

Ik begon een beetje te schrijven over allerlei dingetjes: linkjes dumpen, beetje commentaar geven op zaken die ik tegenkwam, vertellen over mezelf, en dat heb ik steeds verder uitgebreid. Ik ben om me heen gaan kijken en ontdekte dat je met een eigen weblog in feite een soort outlet hebt om je mening kwijt te kunnen, discussiepuntjes aan te dragen, of 'nieuws' te verspreiden. Een eigen platform, dat, als het een beetje gelezen wordt, aardig wat mogelijkheden heeft de wereld te bereiken.

Ik gebruik mijn weblog nu om commentaar te geven op dingen waar ik wat over kwijt wil, maar ook om te laten zien wat ik interessant vind. Ik linkdump dus, maar niet naar open dirs of leuke spelletjes. Ik link liever naar een interessant artikel over media of weblogs, of naar iets wat te maken heeft met webdevelopment. Door dat te doen, laat ik zien waarmee ik bezig ben, waarin ik me verdiep. Door daarnaast uit te schrijven wat me bezighoudt, laat ik nog meer van mezelf zien. Ik ben daarom van mening dat ik m'n blog ben en andersom. Toon mij je blog en ik zeg je wie je bent. Zoiets.

Ik vraag me af hoe dat bij anderen zit. De ene weblog is een verzameling columns. De blogger, al dan niet meervoudig, wil waarschijnlijk zijn of haar schrijfkunsten tonen aan de wereld, of in columnvorm een visie uitdragen. De ander belicht alleen een bepaald onderwerp, geeft alleen commentaar op een bepaalde categorie nieuws of actualiteit. Die blogger doet mee aan de opinievorming. Een lifelogger beschrijft het eigen leven, een manier om dingen van je af te schrijven en mensen een kijkje in je leven te geven. Weer een ander blogt alleen linkjes. Daar zie ik persoonlijk de motivatie wat minder van.

De meeste linkdump-blogs zijn groepsweblogs. Als daar een nieuwe blogger bijkomt, zal dat ongetwijfeld zijn omdat die wil helpen. Maar de oprichter? Waarom besloot die nog een linkdump de wereld in te helpen? Wat is de functie van een linkdump? Voor de bezoeker is het gewoon: ik wil leuke linkjes zien. Voor de blogger zou dat dan zijn "ik wil leuke linkjes laten zien"?

En de normale, gewonde,dagboeklogs? De weblogs die niet echt onder de lifelogs vallen, niet echt onder de linkdumps. Weblogs waarop regelmatig wordt aangekondigd "meer te gaan bloggen" of verontschuldigd "dat het even een stille periode was". Waarom bloggen die mensen?

De vraag blijft eigenlijk simpel: waarom blog jij?