Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Het nieuws komt naar je toe

Braindumpreageer

Mensen die online overal van op de hoogte willen zijn, kunnen een dagtaak hebben aan het vervullen van deze wens. Surfen (bestaat dat woord nog?) van nieuwssite naar nieuwssite, van de ene weblog naar de andere, om alles te lezen wat je wil lezen, om de dingen te vernemen die je interesseren. Da's een hoop werk, en in dat werk wil je nogal eens een site vergeten te bezoeken, zodat je nét dat ene bericht of verhaal mist. Da's lastig, en vooral tijdrovend.

Aggregators
Het handigste zou zijn als al dat nieuws, en al die berichten, bij elkaar samengevat worden, op één pagina. Die ene pagina is dan genoeg om je op de hoogte te houden van wat er gebeurt in de wereld. Je leest de berichten op die pagina, en je bent weer bij. Geen gedoe met je bookmarks nalopen, zoeken naar nieuwe berichten. Niet bang zijn dat je een belangrijk of zeer interessant bericht mist.

Maarja, waar vind je zo'n pagina? Geen enkele portal heeft verzamelpagina's waar alles opstaat van interessante andere sites, laat staan precies die weblogs die jij graag leest.

Gelukkig kun je zo'n pagina zelf samenstellen. Hoe? Met een aggregator. Een stuk software dat zelf contact opneemt met de sites die jij aangeeft, de info ervanaf haalt en netjes bij elkaar op één pagina weergeeft. Met uitzonderingen, overigens: sommige aggregators verkiezen een mailclient-achtige opzet, zodat elke site een eigen map is met berichten erin. Ik ga hier echter alleen even in op de zgn. One Page Aggregator.

Een overzicht van beschikbare aggregators is hier te vinden. Elke aggregator, ook wel RSS-reader of newsreader genoemd, heeft z'n eigen kenmerken, zodat er in principe voor ieder wat wils is.

Feeds
Maar hoe doet zo'n aggregator dat? Dat nieuws ophalen? Via feeds. Misschien heb je wel eens van die icoontjes zien staan, of ben je de term RSS tegengekomen. Beiden verwijzen naar zo'n (news)feed. Een newsfeed, ook wel RSS-feed, heeft een URL, en die kun je opgeven in je aggregator. Zodra je dat gedaan hebt, zal de aggregator eens in de zoveel tijd (en die tijd kun je vaak zelf opgeven) de nieuwste items, die overzichtelijk in de feed staan aangegeven, binnenhalen en weergeven in het programma.

Het bezoeken van al die sites wordt dus voor je gedaan. "Maar hebben al mijn favoriete sites zo'n feed?" Nee. Maar het aantal sites dat dat wel heeft, groeit gestaag. NU.nl en FOK! hebben zo'n feed, en van sites als de Volkskrant en de Telegraaf worden feeds door derden gemaakt, gewoon door de info van de site te schrapen. Op Syndicatie.nl kun je veel Nederlandse feeds vinden, en die meteen toevoegen aan je eigen nieuwspagina, door de URL te knippen en plakken in je aggregator. Alle weblogs van web-log.nl hebben ook een eigen feed. Ikzelf ook.

Heeft een site geen eigen feed? Moedig de beheerder van de site dan aan er eentje te maken. Mail hem (of haar), leg uit wat er zo handig is aan een RSS-feed. Link desnoods naar deze tekst, om een toelichting te geven.

RSS
En wat is RSS dan? Om te beginnen is het een afkorting, die staat voor Really Simple Syndication. Dat laatste, syndication, is de term voor het binnenhalen van al dat nieuws in je eigen aggregator. Verder is het een set afspraken over hoe de broncode van zo'n feed eruit moet zien. Een feed wordt daarom ook vaak 'een RSS' genoemd, en de hele techniek van feeds en aggregators wordt ook wel eens met deze drie letters samengevat.

Om je bezig te houden met het verzamelen van je favoriete berichten op je eigen PC, hoef je in principe alleen te letten op de feeds, en je verder geen zorgen te maken over RSS, of wat het allemaal betekent. Veel sites duiden hun feed echter alleen aan met RSS of het eerder genoemde XML-knopje, dus verlies die niet uit het oog.

Dat wil ik ook!
Mooi, dan is dit artikel geslaagd. Je eerste stap zal zijn, een eigen aggregator te zoeken. Zoals gezegd staan er hier een aantal opgenoemd.

Zelf heb ik er tot nu toe een aantal gebruikt: Feedreader, AmphetaDesk, FeedDemon en Radio Userland. Om je even een indruk te geven: Die laatste, een One Page Aggregator, is mijn favoriet. Alles op één pagina, en genoeg opties om het geheel naar je zin te maken. Enige probleem is dat het maar een maand lang gratis is, daarna moet je bepalen. FeedDemon en Feedreader lijken op elkaar, maar FeedDemon is gebruikersvriendelijker, heeft meer opties en wordt nog doorontwikkeld. AmphetaDesk is en mislukte Radio-kloon.

Mijn advies is om eerst een eenvoudige gratis reader te kiezen, en wat te gaan proberen. Bezoek wat sites, zoek hun feeds op, voeg ze toe. Lees, en lees, en lees. Daarna kun je, als het syndicatie-gebeuren je bevalt, altijd nog verder kijken. Veel plezier.

Meer lezen over RSS
Artikelen bij: