Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

The Amazing Spider-Man

Film / Comicsreageer

Alweer Een Reboot. Dat was de grote klacht op diverse online media in de aanloop naar de nieuwe Spider-Man film: we hebben net een hele Spider-Man trilogie achter de rug (de laatste film stamt uit 2007) en nu komen ze niet met een deel vier, maar met een deel één. Moet-dat-nou? 

Het grote risico van The Amazing Spider-Man, een reboot door Marc Webb met Andrew Garfield (The Social Network) als Peter Parker, is dat het een grote herhalingsoefening wordt van wat we net tien jaar geleden Tobey Maguire onder Sam Raimi's regie hebben zien doen. En ja; het is een origin movie. We zien de tiener, de spin en de eerste verschijningen van Spider-Man. We zien echter ook een iets andere achtergrond. De film begint met een kleine Peter, die nog bij zijn ouders leeft. We zien hoe hij terecht komt bij zijn oom en tante en leren wat voor persoon hij is als tiener, voordat hij door De Spin gebeten wordt.

In een origin movie zijn bepaalde elementen verplicht: introductie van de held in zijn privesituatie, een kennismaking met zijn wereld en set-up voor de eerste slechterik waartegen de nieuwe held het op dient te nemen. The Amazing Spider-Man slaagt erin een verfrissende blik te werpen op wat we al kennen: Garfield doet geen Maguire-imitatie, maar zet een hele andere Peter Parker neer: nog steeds niet de populairste van de school, nog steeds een geek, maar wel eentje die beter in deze tijd past, iemand die vanuit zichzelf al iets hipper is dan de Parker uit de vorige trilogie. Iemand die niet radicaal verandert door zijn nieuwe krachten, maar bij wie het personage achter het masker beter lijkt te passen dan bij Maguire.

Ook de stap van tiener naar superheld wordt anders genomen. De spinnenbeet is anders, past beter in het grotere verhaal, geeft een betere verklaring waarom Parker spinnenkrachten krijgt. De oorsprong van de villain The Lizard is vergelijkbaar met de Green Goblin uit de vorige serie, maar voelt minder geforceerd aan. De connectie tussen de oorsprong van Spider-Man en The Lizard is een betere match dan bij de Goblin; het maakt het verhaal sterker en boeiender.

In The Amazing Spider-Man zien we geen Daily Bugle, geen Harry Osborn. In plaats van Mary Jane Watson zien we Gwen Stacy, neergezet door Emma Stone. Martin Sheen is als Ben Parker leuker dan Cliff Robertson en Denis Leary is een betere Captain Stacy dan James Cromwell. 

Er is veel in The Amazing Spider-Man dat vernieuwend of beter neergezet is dan in de vorige serie. Er is veel dat simpelweg anders is, en daarom in eerste instantie verfrissend. Hoe deze 'eerste film' zich verhoudt tot de eerste film uit Raimi's trilogie zal de tijd leren, maar voor nu heeft Marc Webb bewezen dat het geen slecht besluit is geweest de serie een reboot te geven. Met meer energie dan de vorige films, een sterker verhaal en een sterkere cast ziet de toekomst voor Spider-Man er zonnig uit.