Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Kink FM, bedankt!

Mediareageer

Ik luister graag en vaak naar de radio. M'n hele leven al. Meestal heb ik ook een vaste zender waar ik weken, maanden of jaren naar blijft luisteren voordat ik het zat wordt en een andere zender kies. Toen ik nog een jonkie was (zei de dertiger, ook niet echt oud), zowel qua leeftijd als muziekkennis, wisselde ik een beetje tussen Radio 538, de pre-etherfrequentie versie, en Radio 3, de pre-3FM-versie. 538 was mijn favoriete zender, maar ik mocht toch erg graag ook naar Radio 3 luisteren. Vooral op zaterdag, want dat was de dag waarop Veronica de hele dag uitzond. 

Edwin Diergaarde, Edwin Evers, Rob Stenders, Gijs Staverman, Jeroen van Inkel, Adam Curry; zij maakten de Veronica zaterdag, de opvolger van de in een eerdere generatie legendarische Veronica vrijdag, geweldig om naar te luisteren. De dag werd afgesloten met vanaf middernacht een programma van zes uur voordat de volgende omroep het weer overnam op Radio 3. Het was een muziekprogramma waarvan, als ik het me allemaal nog goed herinner, Rob Stenders de eerste drie uur presenteerde en Arjen Grolleman de laatste drie. Ze draaiden goede muziek. Muziek die een beetje afweek van de gebaande paden, muziek die interessanter was. Althans, voor een 14-jarig Breulsje zeker. Ik luisterde daar op zaterdanacht in bed naar met een klein walkmanradiootje totdat ik in slaap viel en genoot ervan. Weet je hoe dat programma heette?

Kink FM.

Het was 1995 en Veronica was een publieke omroep. Het is zo lang geleden dat ik bijna de neiging heb om de hele situatie uit te gaan leggen, maar als je het precies wil weten zoek je het maar op. Veronica ging in dat jaar commercieel; ze werden publieke omroep-af, "stapten uit het bestel" en gingen zelf een radio- en tv-station onderhouden. Dat deden ze samen met RTL. Ze begonnen een tv-kanaal met de naam Veronica en turnden een zender die Holland FM heette om in HitRadio Veronica. Dat was echter een zender waarop een programma als Kink FM geen plaats had.

Gelukkig was daar nog RTL. Zij hadden een zender met de naam RTL Rock Radio en zo tegen het einde van de publieke Veronica-periode werd duidelijk dat met het commercieel gaan van Veronica die zender omgevormd zou worden naar iets nieuws. Iets nieuws en toch bekends, althans voor mij: Kink FM werd van een nachtelijk muziekprogramma een compleet radiostation.

Ik kon m'n lol niet op. Zowel mijn favoriete zaterdagomroep als mijn favoriete muziekprogramma daaruit gingen 24/7 uitzenden. Op 1 oktober 1995, een maand na het starten van het commerciële Veronica, verdween Rock Radio en ontstond daar Kink FM. En ik zat aan de radio gekluisterd om het begin mee te maken.

In de jaren daarna heb ik nog regelmatig naar Kink FM geluisterd. Mijn "lijfstation" wisselde om de zoveel jaar, en begin jaren '00 heb ik een paar jaar onafgebroken geluisterd, voordat mijn aandacht uitging naar iets anders. Maar ook daarna heb ik nog af en toe ingeschakeld, of zusterzender Kink Classics opgezet. 

Vandaag is die 1 oktober zestien jaar geleden. Enkele maanden geleden werd bekend dat Kink FM deze datum niet zou halen; de stekker werd eruit getrokken. 30 september 2011 was de laatste dag dat Kink FM bestond. En dus zat ik gisteravond bij de radio. Te luisteren naar die zender waarvan ik zo blij was toen die begon in '95, waar ik jaren naar heb geluisterd. De zender die een belangrijk aandeel heeft in mijn huidige muzieksmaak. De zender die altijd een beetje een nichezender is geweest, maar altijd heel waardevol.

Het is heel jammer dat een station als Kink verdwenen is. Het is klote dat het verdwenen is op de manier waarop het gegaan is. Details waar ik niet in wil duiken, want zo close was ik als luisteraar toch al niet meer. Maar toch; ik had ze graag zien blijven. Er zijn van andere stations teveel vergelijkbare versies. Teveel popradio met dezelfde uitstraling, zo goed als dezelfde playlist en dezelfde vervelende DJ's. Kink was anders, en dat vond ik tof.

Het is waar: als ik dit schrijf luister ik gewoon weer naar mijn huidige "lijfstation", Radio 1 van de BBC, maar daar had ik totaal geen interesse in gehad als een zender als Kink me niet meer van het muzikale spectrum had laten zien. Kink, bedankt!