Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-premièreweek: maandag

Mediareageer

Het is 19 september en de week van de waarheid is aangebroken. Voor sommigen. De series beginnen allemaal weer, waaronder enkele fan favorite sitcoms en politieseries. Welke series beleven vandaag hun seizoensstart en vind ik de moeite waard?

How I Met Your Mother
Het zevende seizoen van HIMYM start vanavond met een dubbelaflevering. De serie die zicht stiekem afspeelt in 2030, maar vanuit dat jaar terugblikt op ons heden is de afgelopen jaren een toonzetter geweest voor originele sitcoms en geeft nog steeds een vernieuwende blik op een groep twintigers in de grote stad. Niet voor niets zijn er inmiddels alweer HIMYM-klonen opgedoken die klaar staan om het label "de nieuwe Friends" over te nemen (Happy Endings en Friends With Benefits, waar ik later op terugkom).

Een van de mooie dingen van HIMYM, naast de gimmicks, de catchphrases en het ontstaan van zaken als de Bro Code of het jaarlijks terugkerende Suit Up Day, is dat er af en toe vooruit wordt geblikt en je echt het idee krijgt naar een uitgedacht verhaal te zitten kijken, in plaats van een serie die het allemaal maar per aflevering bedenkt. Dat wekt vertrouwen bij een kijker, als je het mij vraagt.

Two and a Half Men
Misschien wel een van de meest geanticipeerde seizoensopeners: de eerste Two and a Half Men zonder Charlie Sheen, met Ashton Kutcher. Sheens ontslag van de serie en de daarop volgende media-explosie waren wekenlang een hot topic in Hollywood en onlangs werd hij nog geroast in een show van Comedy Central (die vanavond overigens wordt uitgezonden precies als Two and a Half Men is afgelopen). In een interview met Jay Leno gaf hij vorige week nog aan dat hij wel doorhad dat-ie een beetje gek overkwam, en relativeerde het met de uitspraak dat-ie gewoon een beetje grappen zat te maken. Hoeveel daar ook van waar moge zijn: zijn show gaat verder zonder hem. Zijn personage is overleden en de lege plek in de cast, gespeeld door Kutcher, wordt gevuld door internet tycoon Walden Schmidt.

Ik tipte de serie vorig jaar omdat het geen enorm slimme, gevatte en hype-gevoelige serie was die toch consistent grappig wist te blijven. Hype-gevoelig is het momenteel wel even, maar van het komende jaar verwacht ik gewoon weer een degelijke sitcom, die natuurlijk een beetje anders aanvoelt door de castverschuiving en de daaruit voortvloeiende verhalen, maar wel de moeite waard blijft.

Hawaii Five-0
Vorig jaar geen tip, want de serie was pas net nieuw. Hawaii Five-0 is een remake, in zekere zin, van Hawaii Five-O, de op dezelfde eilandengroep spelende politieserie uit de jaren '70. Ik ben deze nieuwe serie het afgelopen seizoen gaan volgen en vond 'm eigenlijk best wel de moeite waard: het is een politieserie die niet elke week om het oplossen van een moord gaat, maar gewoon verschillende misdaad- en terreurzaken aanpakt. Deze zaken zijn divers en origineel, en vallen soms binnen een doorlopende verhaallijn die dichter bij de hoofdpersonages staat. De stijl is fris en snel, de sets zijn zonnig (want Hawaii, aloha!) en de personages steken ver genoeg boven de politiezaken uit om zelf ook interessant te zijn. Wat mij betreft een vermakelijke actieserie met een catchy themetune en dus het kijken waard. 

Castle
Hier valt weinig over aan te vullen ten opzichte van vorig jaar. Ik ben ook het afgelopen seizoen prima vermaakt met de originele moordzaken die schrijver Richard Castle en detective Kate Beckett hebben behandeld. De serie leunt voor een groot deel op de chemie tussen Stana Katic en Nathan Fillion, maar laat het daar niet bij. Ook hier gaan de onderzochte zaken soms over situaties die dichterbij de hoofdpersonen liggen, wat de interesse in de verhaallijnen alleen maar vergroot. Ik ben weer erg benieuwd naar het nieuwe seizoen.

En dat is de maandag! Er zijn meer maandagseries die nog terug moeten komen. Daarover later meer!