Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

De New York Times paywall

Mediareageer

De New York Times kondigde 14 maanden geleden aan dat ze hun site, die pas sinds enkele jaren volledig gratis toegankelijk is, weer gaan voorzien van een betaalmogelijkheid. De media noemden het toen, in januari 2010, een paywall; een muur die rondom de site wordt gebouwd om niet-betalers buiten te houden.

Ik bezoek de NYT site graag; toen in september 2007 het vorige betaalmodel werd vervangen door een advertentiegedreven model ben ik eens gaan rondkijken of het een site was die mijn interesse kon wekken -- en dat was het. Sindsdien kom ik er regelmatig. Soms om het wereldnieuws te lezen (dat doe ik bijvoorbeeld 's ochtends aan de keukentafel), soms om nieuws te lezen over films, televisie of technologie, en soms om gewoon eens te grasduinen in wat ze nog meer te bieden hebben. De site stikt van de onderwerpen en dagelijks ververste content; het is immers een krant en niet zomaar eentje: het is de New York Times.

De New York Times website is een waardevolle website. Naast mijn gebruikelijke rondjes langs de vaste secties kan ik tijdens het grasduinen vaak genoeg ander interessant materiaal vinden. En ik denk dat dat mij een heavy user maakt. Althans, volgens het nieuwe betaalmodel ben ik een gebruiker die zal moeten betalen om zijn gewoonte vol te kunnen houden; je mag per maand 20 artikelen gratis lezen. Bij de 21e krijg je een verzoek te betalen. En dat is op zich okay.

Ik snap dat het voor een medium als de NYT nodig is om verder te kijken dan advertenties. Een dergelijke journalistieke organisatie overeind houden in een wereld die steeds meer online leeft en steeds vaker de papieren krant laat voor wat-ie is, is lastig. De paywall, waar we ruim een jaar op hebben mogen wachten, leek me daarom wel iets waar ik aan mee zou gaan doen. Het was slechts een kwestie van tijd. Echter; ik kende de prijzen nog niet. Nu blijkt dat de laagste prijs omgerekend een tientje per vier weken is, da's dus 130 euro per jaar. Een beetje veel, als je het mij vraagt. En er zijn meer geluiden in die richting: betalen prima, maar ietsje minder graag.

Ik kijk het wel even aan. Misschien dat ik na 20 artikelen gewoon eens op andere sites ga kijken. Misschien ga ik de paywall omzeilen. Misschien vind ik het het geld toch wel waard. Misschien zal de prijs na een tijdje alsnog dalen na veel userfeedback. De tijd zal het leren.