Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 25: Chuck

Mediareageer

Chuck is een typische computer whizzkid. Een ware nerd. Hij heeft zijn studie niet afgemaakt, dus hij werkt als computer-supportmedewerker voor een grote elektronicaketen. Zijn leventje is saai en gemiddeld totdat hj een e-mail van een oud-studiegenoot krijgt. Wanneer hij het opent, krijgt hij de grootste spionagegeheimen van de wereld in zijn hersens ingeprint. Vanaf dat moment is hij een belangrijke informatiebron voor zowel de CIA als de NSA en dient hij door experts beschermd te worden.

Klinkt belachelijk? Is het ook. Chuck is een comedy-spionagedrama dat er niet voor schuwt om verhaalelementen te gebruiken die in de jaren '80 nog als geloofwaardig werden gezien, maar waar de moderne televisiekijker inmiddels niet meer intrapt. Het inplanten van geheimen in iemands hoofd door een e-mailtje te sturen is daarbij de simpelste, maar de spionage-avonturen van Chuck en zijn NSA/CIA-beschermers hangen aan elkaar van klassieke elementen uit oude actie-avonturen; criminele organisaties die op Chucks geheim uit zijn, ondergrondse spionagestations en videoconferencing met de Generaal.

Het concept van de serie, en de elementen die worden gebruikt om de verhalen in te vullen, zorgen er niet voor dat Chuck een simpele slapstick-comedy is met alleen maar flauwe lol. Integendeel; hoe simpel als de verhalen soms zijn, zo boeiend zijn ze ook, en zo dicht liggen ze bij de hoofpersoon, die tegen zijn wil in de spionagewereld wordt getrokken, maar het langzaam wel leuk gaat vinden. Het duurt niet lang na het begin van de serie voordat we het idee hebben steeds lekker met Chuck op avontuur te gaan, en steeds meer leven we mee met zijn problemen. Hij is een gewone jongen die wordt meegesleurd in spannende situaties, iets wat we soms allemaal wel eens mee zouden willen maken.

Chuck is daarom vooral leuk avontuur. We zien hem groeien in de wereld van de spionage, en de wens ontwikkelen er meer onderdeel van te zijn. Hij krijgt een oogje op een van zijn handlers, en gedurende de serie blijft dit een doorlopend punt van romantische spanning. En hij moet zijn avonturen verbergen voor zijn familie, collega's en beste vriend, die hem gewoon nog steeds als een simpele IT-medewerker in een winkel zien.

Chuck, maandagen op NBC. Seizoen 4 begint morgen. In Nederland nog nergens te zien.

Dit was de laatste tv-tip! Morgen begint het serie-seizoen, en geef ik nog een keer alle tips op volgorde van uitzending.