Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 24: Saturday Night Live

Mediareageer

Wat hebben de Blues Brothers, Wayne's World, Coneheads en The Waterboy met elkaar gemeen? Al deze films zijn op zekere wijze bebaseerd op sketches of karakters uit Saturday Night Live, een show die al 36 jaar de Amerikaanse zaterdagavond invult met comedy en satire. 

De show is eigenlijk heel simpel: bijna wekelijks wordt er vanuit een studio in Rockefeller Center (ook bekend als 30 Rock) in New York live een reeks sketches opgevoerd. De setting hiervan verschilt van parodieën op reclames, scenes met vaste terugkerende types, videoclips van parodienummers of gewoon losstaande scenes. Een team van schrijvers bedenkt wekelijks de verhalen en grappen en een vast team van acteurs voert de sketches op zaterdagavond live uit.

De acteurs worden altijd vergezeld door een celebrity. Een acteur uit Hollywood, een artiest, iemand die iets te promoten heeft is wekelijks de Guest Host, die de inleidende monoloog doet, de muzikale artiest aankondigt en meedoet met de meeste van de sketches die avond.

SNL is een begrip in de VS, en ook buiten de landsgrenzen bekend. In Nederland kennen we de show voornamelijk van referenties die ernaar worden gemaakt in andere Amerikaanse producties die onze markt halen, en van de herhalingen die Comedy Central sinds een aantal jaar af en toe uitzendt. Ook acteurs als Eddie Murhpy, Adam Sandler, Dan Aykroyd, Chevy Chase, Will Ferrell, Chris Rock, Bill Murray of Mike Myers zijn ons niet onbekend; allen acteurs wiens carriere een flinke boost heeft gekregen door hun tijd bij SNL.

Wekelijks SNL kijken zorgt ervoor dat je running gags of terugkerende karakters begint te herkennen, maar je gaat ook het verschil in kwaliteit zien. Zo hilarisch als SNL de ene week is, zo saai kan het de week erop zijn. 

Saturday Night Live, zaterdagen op NBC. Seizoen 36 begint 25 september, met Amy Poehler als host en Katy Perry als muzikale gast. In Nederland af en toe te zien geweest bij Comedy Central.

Morgen de laatste tv-tip: een echte spion, tegen wil en dank.