Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 20: Life Unexpected

Mediareageer

De kleinste van de 'grote vijf' televisienetwerken in de VS, The CW, heeft een programmering waarin de tienerseries overheersen: One Tree Hill, Gossip Girl, 90210. Ook Smallville valt hieronder te noemen; wanneer deze serie niet bij The CW te zien was geweest, hadden veel verhaallijnen waarschijnlijk een lager tiener-soap-gehalte gehad.

Het is dus niet zo verbazend dat de nieuwe series op deze zender vaak (maar niet altijd) een beetje in deze vijver vissen: het persoonlijke drama, met voornamelijk tieners in de hoofdrol, waarmee de jongere kijker zich kan identificeren. Life Unexpected valt daaronder, maar de hoofdrollen zijn niet louter jongeren.

In Life Unexpected draait alles om Lux, een tiener die haar hele leven in pleeggezinnen heeft doorgebracht. Opgegeven door haar moeder (toen ook een tiener) bij de geboorte, was het de bedoeling dat Lux geadopteerd zou worden door een liefhebbend gezin, maar dat is nooit gebeurd. Van pleeggezin naar pleeggezin geslingerd worden is ook geen ideaal leven, dus besluit Lux op haar zestiende verjaardag een 'emancipated minor' te worden, wat inhoudt dat ze meer beslissingen zelf mag nemen en minder afhankelijk is van volwassenen.

Om deze status te verwerven heeft ze echter de ondertekening van haar ouders nodig, die ze niet kent maar vastbesloten is op te sporen. De serie begint met deze speurtocht, en de vondst van haar vader Baze, die niet eens wist dat hij een kind had, en haar moeder Cate, die geschokt is om te leren dat Lux nooit is geadopteerd. Cue schuldgevoelens.

De drie leren elkaar kennen, en gaan uiteindelijk meer met elkaar om. Life Unexpected laat zien hoe ze samen proberen er alsnog wat van te maken. Cate heeft een relatie en een baan als radiohost, Baze woont alsof hij nog een student is boven zijn eigen bar en Lux heeft al een leventje opgebouwd met vrienden die haar lot delen, maar langzaam groeien ze meer naar elkaar toe. Dit heeft natuurlijk grote impact op hun levens. Cate krijgt ineens moedergevoelens en moet Lux een plek geven in haar relatie. Baze beseft zich ineens dat hij een verantwoordelijkheid heeft, en leert daarmee om te gaan. Lux krijgt plotseling de kans om echt onderdeel te zijn van een familie. Natuurlijk gaat dit alles gepaard met de nodige obstakels, op persoonlijk, juridisch en praktisch gebied. 

In Life Unexpected geen actie, moorden, superhelden, mysteries of medische extremiteiten. Het verhaal van de eigenwijze Lux, de onvolwassen Baze en carrièrevrouw Cate is waar het om draait, en dat levert boeiende, mooie, persoonlijke situaties op.

Life Unexpected, dinsdagen op the CW. Seizoen 2 begint vandaag. Nog niet in Nederland te zien.

Morgen: tijdelijk onderdak bij je broer.