Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 17: Family Guy

Mediareageer

Wat leuk is aan animatie, is dat er geen regels zijn. Althans, zo kun je het zien. Een gemiddelde sitcom is door budgetredenen beperkt in zijn mogelijkheden. Je kunt geen honderden decors maken voor slechts een paar afleveringen, je kunt niet onbeperkt acteurs inhuren en dure stunts uithalen is ook niet mogelijk. Bovendien wordt geacht dat je enigszins realistisch blijft in je verhaal en je dialoog.

Hoe anders is het bij animatie. Je kunt huizen laten instorten, je personages een reeks aan lichamelijke veranderingen laten doorgaan, alle scenes op de maan plaats laten vinden en een onbeperkt aantal gastpersonages laten langskomen. Dieren kunnen praten en baby's kunnen vliegtuigen besturen. En reken maar dat Family Guy dat doet. 

In de basis gewoon een geanimeerde sitcom over een gezin in Rhode Island, laat Family Guy het leven van Peter Griffin en zijn familie zien. Die familie bestaat uit zijn vrouw Lois, in veel opzichten de meest normale persoon van de Griffins, hun dochter Meg, een outcast op school en ook thuis niet bepaald geliefd, zoon Chris, een puberende dommerik die in veel opzichten een jonge versie is van zijn vader, en baby Stewie die, hoewel slechts een jaar oud, bijzonder volwassen trekjes vertoont. De familiehond, Brian, is een normaal lid van het gezin, aangezien hij spreekt, alcohol drinkt en boeken leest.

Family Guy, zoals veel animatie-sitcoms, gebruikt de karakters om kritisch te zijn over sociale en culturele situaties en vraagstukken, maar ook om simpelweg te shockeren of absurd te zijn. Een veel voorkomende techniek in Family Guy is de cutaway, een tussenscene die enkele seconden duurt, als reactie op een direct daarvoor gesproken stukje dialoog. Of de referenties naar zichzelf of thuisstation FOX. In veel gevallen werken grappen in een aflevering omdat ze totaal nergens op slaan. Family Guy is heel duidelijk een mix van diverse vormen van humor, en slaagt daar goed in.

Family Guy, zondagen op FOX. Seizoen 9 begint 26 september. In Nederland te zien bij Comedy Central, of BBC Three als we buurlanden meerekenen.

Morgen: boeven vangen op de ouderwetse manier.