Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 14: The Mentalist

Mediareageer

Ik kijk niet zoveel misdaadseries. Eigenlijk bijna geen. De CSI's, Bones, Law & Order's en andere formuleseries: ik blijf wel eens hangen tijdens het zappen, maar volgen doe ik ze geen van allen. Moorden oplossen is boeiend, maar iets anders moet belangrijker zijn. Vind ik. Zoals de benadering die Castle eraan geeft. Of die van Patrick Jane, ex-'helderziende' in dienst van de recherche.

Jane is een mentalist, oftewel iemand die optreedt als helderziende, iemand met psychische krachten. Die heeft hij niet natuurlijk, maar dat boeit niet. Hij deed het werk al als tiener, en is daar aan het begin van de serie, zo lijkt het, onlangs mee gestopt. De oorzaak hiervan is de moord op zijn vrouw en dochter. Seriemoordenaar Red John werd op televisie door Jane psychologisch ontleed en dat leidde tot wraak op zijn familie.

Deels om te kunnen helpen Red John op te sporen, deels omdat hij nu eenmaal ergens zijn brood mee moet verdienen, is Jane aan de slag gegaan als consultant bij het California Bureau of Investigation, een soort staats-FBI die voornamelijk wordt ingeschakeld om moorden op te lossen. Omdat hij geen politietraining of -vaardigheden heeft, bestaat zijn werk vooral uit het naar eigen inzicht helpen waar dat mogelijk is. En dat doet hij door de trucs uit zijn vorige carrière toe te passen. Zo hypnotiseert hij wel eens een verdachte of slachtoffer, of sluist-ie ongemerkt interessant bewijsmateriaal onder de neus van anderen weg. Ook is hij enorm observatief, en vallen hem dingen op die de rechercheurs over het hoofd zien. Het komt erop neer dat zijn oplettendheid, mensenkennis en trucage meestal de beslissende factor zijn in het oplossen van de moord.

Patrick Jane (Simon Baker) is van nature een beetje recalcitrant. Een brutale gast. Hij voert zijn methoden uit en doet wat hij denkt dat nuttig is, of wat hij leuk vindt, om te moord op te lossen. Dit levert vaak wat conflict met zijn CBI-collega's op, want zij werken natuurlijk volgens het boekje. Hij is de loose canon onder de consultants. En dat maakt hem als personage leuk om naar te kijken. De trucs die hij toepast, de methodes die hij gebruikt om achter de waarheid te komen, zorgen voor een boeiend verloop van het verhaal.

The Mentalist, donderdagen bij CBS. Seizoen 3 begint 23 september. In Nederland te zien bij SBS6.

Morgen: achter de schermen in een papierfabriek.