Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 13: 30 Rock

Mediareageer

Het is leuk om naar een show als Saturday Night Live te kijken; de sketches zijn, meestal, grappig en het is vaak te zien dat de acteurs er plezier in hebben. Maar er gebeurt meer bij zo'n show dan je in dat ene uurtje ziet. Achter de schermen werkt een hele crew zich wekelijks in het zweet om de show op de rails te krijgen.

In 2006 konden we deze kant van het verhaal op twee manieren zien; in de vorm van Studio 60 on the Sunset Strip, een drama in de stijl van The West Wing die verhaalde over het maken van een SNL-achtige sketch show, en 30 Rock, een sitcom over, eigenlijk, hetzelfde.

Studio 60 is allang weer verdwenen, maar de 30 Rock-benadering is wel degelijk aangeslagen. We zien erin hoe de showrunner van 'The Girlie Show' maar met moeite de groep acteurs, schrijvers en producers weet aan te sturen. Liz Lemon (gespeeld door Tina Fey, actrice en schrijfster bij SNL geweest) heeft bovendien haar priveleven niet helemaal onder controle en moet ook nog haar baas, NBC-directeur (verantwoordelijk voor 'west coast and microwave oven programming') Jack Donaghy (Alec Baldwin), bezig houden. Chaos alom in haar leven, en dat wordt er niet makkelijker op gedurende de loop van de serie.

De serie is gecreëerd door Fey, die haar ervaringen bij SNL heeft gebruikt om 30 Rock vorm te geven. 30 Rock drijft dan ook af en toe de spot met de Amerikaanse media, of met thuisstation NBC, maar allemaal op een luchtige manier. Zo heeft de real life overname van NBC door kabelgigant Comcast ertoe geleid dat de NBC uit de serie is overgenomen door het bedrijf Kabletown, met alle commerciele interventie van dien. Om maar een voorbeeldje te noemen. 30 Rock zit vol met kleine en grote, subtiele en overduidelijke grappen, een mix die de serie al enkele Emmy-nominaties en awards heeft opgeleverd.

30 Rock, donderdagen op NBC. Seizoen 5 begint 23 september. In Nederland te zien bij Comedy Central.

Morgen: misdaden oplossen door je mensenkennis te gebruiken.