Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 12: Dexter

Mediareageer

Dexter Morgan is een abormaal persoon. Een monster. Een freak, die eigenlijk het daglicht niet mag zien. Althans, zo is hij opgevoed. Hem is, door adoptievader Harry, verteld dat moorden in zijn bloed zit en dat dat eigenlijk verkeerd is, maar hij er wel mee om kan leren gaan. En dat probeert Dexter nog dagelijks.

De achtergrond van Dexter (Michael C. Hall, Six Feet Under) is duaal. Hij is een seriemoordenaar, maar werkt tegelijk als bloedspatanalyst bij de politie van Miami. In zijn dagelijks leven doet hij zich voor als prettige collega, goede broer, lieve man en stiefvader, maar het is allemaal spel. Hij is niet echt zo; het is een façade om overeind te blijven in de wereld, want diep van binnen wil hij moorden.

En dat doet hij ook; Dexter gebruikt zijn toegang tot informatie als politiemedewerker om criminelen, moordenaars, verkrachters, die door de mazen van de wet weten te slippen, alsnog te grazen te nemen. Hij spoort ze op, verdooft ze en snijdt ze aan stukken. Als souvenir bewaart hij een bloedmonster van het slachtoffer. De overblijfselen ruimt hij netjes op en dumpt hij op de bodem van de zee.

Wat interessant is aan Dexter is te zien hoe hij navigeert tussen wie hij denkt te zijn en wie hij denkt dat anderen denken dat hij is. Zijn moeder is vermoord, en hij werd achtergelaten in een poel van bloed, als kind, en politieagent Harry, die hem toen heeft geadopteerd, meent dat dat de reden is dat Dexter zo moordlustig is. Harry heeft hem vervolgens geleerd om te gaan met zijn neigingen. Eerst door het doden van dieren, daarna alleen mensen 'die het verdienen'. Niemand kent Dexters geheim, behalve Harry. Na Harry's dood blijft hij in gedachten nog bij Dexter aanwezig. Als een vertegenwoordiging van Dexters geweten, dat anderszins afwezig is, adviseert 'Harry' hem nog regelmatig in moeilijke situaties.

Harry is dus, gedurende Dexters leven, van grote invloed op Dexters doen en laten. Hij heeft Dexter leren omgaan met zijn moordneigingen, maar heeft hij die eigenlijk niet gewoon aangemoedigd? Hij heeft Dexter een werkwijze aangeleerd om niet gepakt te worden, maar is dat niet gewoon hoe je iemand opvoedt, indoctrineert, traint tot seriemoordenaar?

In ieder seizoen van de serie heeft Dexter een bepaalde criminele zaak waar zijn interesse naar uitgaat. Vaak is dat omdat het in zijn straatje ligt, omdat hij een verwantschap ziet, maar soms is het verband met zijn persoon sterker dan hij zou willen. Dat maakt elk seizoen spannend, en door te zien hoe een 'freak' als hij ermee omgaat boeiend.

Dexter: zondagen op Showtime. Seizoen 5 begint 26 september. In Nederland te zien op 13th Street en bij de VPRO.

Morgen: achter de schermen bij een tv sketch show.