Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 10: Desperate Housewives

Mediareageer

Dramaseries zijn tegenwoordig van alle markten thuis. Een politieserie is niet alleen maar serieuze gezichten, een horrorserie is niet alleen maar eng en duister en sci-fi is niet alleen maar avontuurlijk. Een beetje drama mengt een aantal vormen door elkaar, en de echt goede gebruiken die mengvorm om tot iets unieks te komen.

Desperate Housewives is hier een goed voorbeeld van. In de basis een soapy wekelijkse show over een aantal vrouwen en hun gezinnen aan Wisteria Lane, in een luxe buitenwijk in een fictief Amerikaans stadje, maar als je wat verder kijkt zie je meer elementen terug. 

Het belangrijkste element in Desperate Housewives is mysterie. Met elk seizoen een nieuwe, mysterieuze bewoner zijn er elk seizoen nieuwe geheimen te ontdekken, nieuwe gevaren te ontwijken en  nieuwe avonturen te beleven. De nieuwe bewoners zijn echter nooit de enige met geheimen. Gedurende de serie leren we de hoofdpersonen Susan, Gabrielle, Bree en Lynette, met hun gezinnen, kinderen, aangewaaide familie en hun werk, priveleven, problemen, goede momenten en hun eigen geheimen steeds verder kennen.

De verhalen van deze vier variëren van simpele romantiek, tot familieproblemen, dood, geboorte, scheidingen, overspel en ruzie. De groep vriendinnen bestond overigens ooit uit vijf vrouwen, maar de vijfde, Mary-Alice, is al sinds de pilotaflevering dood. Ze heeft echter geen aflevering gemist: als voice-over van Desperate Housewives voorziet ze elke aflevering van een thema (dat je vervolgens ook terugziet in de verhalen die in die aflevering verteld worden) en haar eigen blik op het leven van haar vriendinnen. Haar dood is overigens het mysterie uit het eerste seizoen. Ze heeft zichzelf door het hoofd geschoten, maar waarom? 

Naast soapy drama en mysterie weet Desperate Housewives meer snaren te raken: de humor ligt op straat, en de serie slaat regelmatig een lichte toon aan door uit onverwachte hoek met een grap te komen. Aan de andere kant weten de schrijvers ook bijna elk seizoen wel een gelegenheid te vinden om iets rampzaligs te laten gebeuren, zoals orkanen, vliegtuigcrashes of gijzelingssituaties.

Het is de mix van een boeiend verhaal per seizoen, samen met de persoonlijke verhalen van de vriendinnen en de humor, het verdriet en de spanning die Desperate Housewives tot een goede serie maken. Zoals gezegd heeft elke aflevering in zekere zin een thema, en op geen moment voelt dat als geforceerd. Regelmatig weten de schrijvers je te verrassen, te laten lachen of je op het puntje van je stoel te krijgen.

Desperate Housewives, zondagen op ABC. Seizoen 7 begint 26 september. In Nederland te zien op Net5.

Morgen: een nep-studiegroep met echte vrienden.