Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 9: Modern Family

Mediareageer

Een oud sitcom-concept is het focussen op een gezin. Vader, moeder, kinders en misschien een buurman, butler, aanwaaiende familieleden, buren enzovoorts als toevoeging. Het is een beproefd concept; kijk maar naar oudere series als Family Ties, The Nanny, The Fresh Prince of Bel Air, Married... with Children of The Cosby Show. Het gezinsleven is herkenbaar, dus een dergelijke situatie is uiterst geschikt voor een sitcom.

We leven echter in de jaren '10, en het gezinsleven is niet meer het standaardplaatje dat het vroeger was. Logisch dus dat als je een sitcom over een gezin maakt, dat je wat variaties gaat zoeken. Modern Family doet dat, en ze beperken zich niet tot één gezin: we zien het wel en wee van drie gezinnen.

Gezin 1 is misschien wel het meest normale gezin: man, vrouw, drie kids. Niks bijzonders aan. De man des huizes (Ty Burrell) is een beetje vreemd, denkt in zijn eigen termen en gedraagt zich, om het simpel te zeggen, komisch. De kinderen hebben hun nukken en eigenaardigheden en hun moeder probeert de boel bij elkaar te houden. Best normaal eigenlijk.

Gezin 2 is een homokoppel met kind. Geadopteerd natuurlijk, uit Azië. Een van de vaders (Jesse Tyler Ferguson) is de broer van de hiervoor genoemde huismoeder. Zijn partner (Eric Stonestreet) ziet het vader zijn helemaal zitten en werpt zich dan ook meteen op als de thuisblijfvader, terwijl hijzelf het inkomen binnenschraapt.

Gezin 3 is een wat oudere man, die een jonge Latina aan de haak heeft geslagen. Zij heeft een zoon en met z'n drieën vormen zij een gezinnetje. De man (gespeeld door Ed O'Neill, bekend uit Married... with Children) is de vader van de twee eerder genoemde broer en zus.

En ziedaar het verband tussen de gezinnen. Drie verschillende gezinssituaties, waarin de schrijvers hun eigen specifieke verhalen kwijt kunnen, met daar bovenop de onderlinge contacten, in de vorm van feestjes, het even bij elkaar op visite gaan, en wat dies meer zij. Door de verschillen tussen de gezinnen kunnen allerlei situaties worden bedacht, en dat gebeurt ook. Modern Family blinkt dan ook uit in zijn eenvoud en originaliteit. In plaats van de humor en het eigen gezicht van de serie te zoeken in gimmicks, one-liners of running gags, zijn de personages en verhalen simpelweg goed geschreven en grappig. 

Deze uitvoering wordt overigens breed gewaardeerd: Modern Family heeft bij de meest recente Emmy Awards uit acht nominaties drie prijzen weten te winnen, waaronder die voor Outstanding Comedy Series. Vijf van de vaste castleden waren bovendien genomineerd voor Best Supporting actor/actress, een prijs die Eric Stonestreet uiteindelijk wist te winnen. De derde prijs ging naar de schrijvers. 

Modern Family: woensdagen op ABC. Seizoen 2 begint 22 september. In Nederland binnenkort te zien bij RTL 5.

Morgen: het leven in een luxe buitenwijk is niet zo saai als het lijkt.