Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 6: Fringe

Mediareageer

Het is lastig een verhaal over Fringe te beginnen zonder te verwijzen naar the X-Files. Shit, nou doe ik het toch. Een van de meest gehoorde uitspraken over deze sci-fi serie is namelijk dat het de X-Files van de eenentwintigste eeuw is.

Het is niet zo gek ook; het grootste deel van de serie draait om een FBI-agente (Olivia Dunham, gespeeld door Anna Torv) die samen met een wetenschapper en zijn zoon 'vreemde zaken' onderzoekt. Waar eerdergenoemde serie echter voornamelijk focust op buitenaards leven op aarde, zoekt Fringe het in de randwetenschap, de 'fringe science', binnen welke context wordt geprobeerd om fenomenen als teleportatie, het delen van je bewustzijn met anderen, het bewegen door muren of parallele universums te verklaren. En met succes; de 'Fringe division' van de FBI, gestationeerd in Boston, behandelt de zaken alsof ze de normaalste zaak van de wereld zijn.

Fringe is echter geen 'case of the week'-serie, waarbij elke week een verhaal netjes wordt afgerond. Hoewel de serie zeker van dat soort self-contained afleveringen kent, wordt een groot deel van de tijd besteed aan het grotere verhaal. Dat verhaal hangt samen met de eerder genoemde wetenschapper, Dr. Walter Bishop (John Noble, The Lord of the Rings). Hij heeft een verleden van het werken aan randwetenschappen, maar hij is briljant en daardoor op meer dan enkele gevallen geslaagd een resultaat te bereiken. Voorbeelden van zijn doorbraken geven zou enkele interessante plotonderdelen verklappen, maar het komt erop neer dat er personen en groeperingen in de wereld zijn met eenzelfde interesse in deze zaken als Dr. Bishop, die deze voor zichzelf willen gebruiken. De gevaren die dat met zich meebrengt vormen een groot deel van de rode draad in Fringe. Hoe het verleden van Walter samenhangt met de zaken uit het heden, en wat Olivia daarmee te maken heeft, is onderdeel van het mysterie.

Fringe slaagt erin een mix te bereiken van het wekelijks tonen van freaky fenomenen, en deze kunnen verwerken in een groter verhaal. Daarbij komt dat Dr. Bishop, in het begin van de pilot nog woonachtig in een instituut en sindsdien onder curatele van zijn zoon (Peter Bishop, gespeeld door Joshua Jackson), ze niet allemaal op een rijtje heeft en dus de wekelijkse situaties anders benadert dan je van de FBI kan verwachten. Hij en Peter hebben een interessante band met elkaar, en ook die is onderdeel van het grotere mysterie.

Bedacht door J.J. Abrams is Fringe eigenlijk de opvolger van Lost. De serie mixt een groter mysterie, dat langzaam verder uitbreidt, met een reeks interessante wekelijkse verhalen. Met soms een horror-randje hier en een persoonlijk tintje daar, is een aflevering een goede besteding van je avond.

Fringe, donderdagen op FOX. Seizoen 3 begint 23 september. In Nederland te zien bij Net5.

Morgen: 40+, gescheiden en nog steeds op mannenjacht.