Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 5: How I Met Your Mother

Mediareageer

Is dit de nieuwe Friends? Rot op, Friends is afgelopen, voorbij en klaar. Tijd voor iets nieuws. How I Met Your Mother (HIMYM) vertelt het verhaal van vijf New Yorkse twintigers, vanuit het vertelpunt van een van hen, in het jaar 2030. Inderdaad, eigenlijk speelt HIMYM in de toekomst met een blik naar het heden. Een beetje tijdreizen dus. Maar laat je daar niet door verwarren: How I Met Your Mother is een sitcom die feitelijk over relaties, uitgaan, vriendschap en pakken gaat. Waargebeurd verhaal.

Ted Mosby (Josh Radnor), een van de vijf, zet in 2030 zijn kinderen op de bank en vertelt ze het verhaal van hoe hij hun moeder ontmoette. Wanneer dat precies 'was', weten we echter niet, want hij is met zijn verhaal begonnen in 2005 en we zijn inmiddels in dat verhaal aanbeland in 2010. Het perspectief van "ik ben aan het vertellen hoe ik jullie moeder heb leren kennen" is echter wel een interessante; het zorgt ervoor dat de focus van de verhalen ligt op 'dating', het ontmoeten van de juiste vrouw (of man, voor de vrouwelijke hoofdpersonen), het onderhouden van relaties, en het bouwen aan (en ontdekken van) je eigen persoon. Het zorgt er ook voor dat de makers van de serie iets hebben om af en toe op terug te komen en hints te droppen richting de kijker: "het was hier waar ik je moeder voor het eerst zag, maar daarover later meer". De kijker zit op de bank, Ted Mosby (waarvan de 2030-versie nooit in beeld komt maar wordt stemgegeven door Bob Saget) is onze vader.

Toch even terugkomen op Friends. Die serie, met een vergelijkbare setting en cast-indeling, was uiterst succesvol maar vergeleken met How I Met Your Mother wat lievig. Wat braaf. HIMYM verrast de kijker met originele verhalen, absurde situaties en eigen concepten. Met wat meer ballen. De personages slaan elkaar als onderdeel van een weddenschap, halen grappen met elkaar uit en de serie zit vol met terugkerende thema's (zoals de uitspraken van de altijd goed in het pak gestoken Barney Stinson (Neil Patrick Harris), of zijn theorieën over dating, het telepatisch communiceren van de hoofdpersonen wanneer in gezelschap, het net-niet tonen van de 'mother' uit de titel terwijl ze wel in de scene zit, en zo nog meer). Deze eigenschappen combineren hilariteit en herkenbaarheid met een verfrissende attitude en maken van HIMYM een uiterst grappige serie.

How I Met Your Mother, maandagen op CBS. Seizoen 6 begint 20 september. In Nederland te zien geweest bij RTL, maar de huidige status is onbekend.

Morgen: multiverses and mad scientists.