Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 4: Castle

Mediareageer

Met zoveel misdaad, of feitelijk "moordoplos"-series, is het soms lastig een originele insteek te vinden. Niet alle politieseries kunnen zich immers gedragen als kloons van CSI. TV-makers zoeken de originaliteit al snel in de personen die de moorden oplossen en de invalshoek van waaruit zij de situatie bekijken.

Castle beschrijft hoe een bestsellerauteur, met de naam Richard Castle en qua status gemodelleerd naar bijvoorbeeld Tom Clancy of John Grisham, betrokken raakt bij een meervoudige moordzaak waarin de moorden zijn gebaseerd op zijn boeken. Hij helpt mee in het oplossen van de zaak en raakt geïnteresseerd in het meelopen met de afdeling moordzaken. Met zijn connecties heeft hij dat vlot geregeld en hij voegt zich bij detective Kate Beckett (Stana Katic, bekend van Heroes en 24) die hij al snel als inspiratie voor een nieuwe serie boeken ziet.

Richard Castle, gespeeld door Nathan Filion (FireFly, Buffy, Desperate Housewives), ziet elke moordzaak door de ogen van een schrijver: het is 'spannend', er zit 'een verhaal achter' en  zijn methodiek om een verhaal te vertellen helpt vaak de beweegredenen van verdachten verklaren. En dat helpt bij het oplossen van de moorden. Zoals bij veel buddy-detectives is ook hier Castles unieke point of view het onderscheidende kenmerk van de serie.

Castle is een luchtige serie, voor een detective. Richard Castle loopt geheel vrijblijvend mee met de recherche, maar krijgt al snel een band met zijn 'collega's'. Zij gaan hem zien als waardevolle toevoeging, een maatje en hij ziet dat zelf net zo. De verhalen zijn vaak origineel, goed geschreven met veel humor en een hint van romantiek. 

Castle, maandagen op CBS. Seizoen 3 begint 20 september. In Nederland te zien bij SBS6.

Morgen: een terugblik naar het New York van 2010.