Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 3: Glee

Mediareageer

Glee is de breakout-hit van het seizoen 2009-2010. De serie vertelt het verhaal van een Glee Club, of 'show choir' van een highschool in Ohio; een groep leerlingen die met elkaar zingt en danst. De groep is samengesteld uit een selectie die varieert van 'niet de meest populaire' leerlingen tot de quarterback van het footballteam. Ze hebben niet veel vrienden buiten de Glee Club en besteden, geleid door docent Will Schuester (Matthew Morrison), al hun schoolmiddagen aan het met elkaar oefenen.

Qua verhaal is de serie niet veel bijzonders: we zien de beslommeringen van de personages in en rond de school, die af en toe een beetje soapy zijn. Verwacht echter geen typische 90210-highschool-tiener-insteek: de serie heeft humor en zoekt af en toe een scherp randje op. De karakters hebben soms hun absurde kant. Zo is een belangrijke rol weggelegd voor Sue Silvester (Jane Lynch, Two and a Half Men), de coach van het cheerleaders-team. Zij haat de Glee Club en doet er alles aan de groep uit elkaar te drijven of ervoor te zorgen dat de club wordt opgeheven. Silvester is de aartsrivaal van de Glee Club. Klinkt absurd? Is het ook, want je moet Glee simpelweg niet te serieus nemen. Waar het gros van het Amerikaanse drama zich bezighoudt met moorden, criminelen, persoonlijke problemen of bovennatuurlijk drama is Glee een feelgood-serie, met de nodige humor.

Het grootste onderscheid met andere series zit 'm echter in de muziek, want daar staat Glee bol van. Met minimaal vijf (en soms wel tien) volledig gezongen muzieknummers per aflevering is Glee de enige musicalserie op televisie. De muziek wordt uitgevoerd door de cast zelf: de opnames vinden plaats in een geluidsstudio, en tijdens de tv-opnames worden deze opnames geplaybacked. De muziekkeuze varieert van Katy Perry tot Ike & Tina Turner, van Journey tot Aerosmith en van Lady Gaga tot Aretha Franklin. In het eerste seizoen is er zelfs een aflevering gewijd aan de muziek van Madonna.

De muziek komt meestal voort uit de verhaallijn: de Glee Club oefent zang en dans, en dat zien we terug in de scenes. Soms wordt echter een scene tussen twee personages in muziek verwoord, wat de uitvoering wat meer op een musical doet lijken. Door de mix van een verhaal dat je bezighoudt, de diverse personages, humor en de uitstekende muziekkeuze, krijgen de muziekscenes meer inhoud, wat als effect heeft dat je er nog meer van geniet. Een uurtje Glee is daarom een hoop lol en goede muziek. 

Glee is overigens ook off-air een hit; bijna elk nummer wordt uitgebracht op single (na één seizoen heeft de 'Glee Cast' al tientallen singles met een handvol hits) en er zijn tot op vandaag drie verzamelalbums verkrijgbaar. De grootste hit tot nu toe is Don't Stop Believin', de Journey-cover waarmee de pilotaflevering wordt afgesloten. Deze haalde enkele maanden geleden in de Britse Top 40 de nummer 2-positie, en werd in Nederland weer gecoverd door een X-Factor winnaar.

Glee, dinsdagen op FOX. Seizoen 2 begint 21 september. In Nederland vanaf dit najaar bij RTL5 te zien.

Morgen: een misdaadschrijver die echte moorden oplost.