Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 2: The Big Bang Theory

Mediareageer

Four geeks and a chick. Zo zou The Big Bang Theory ook kunnen heten. De sitcom beschrijft de levens van vier jongvolwassen wetenschappers en het buurmeisje van twee van hen. De wetenschappers zijn de ultieme nerds: ze spelen games, lezen comics en kijken sci-fi series. Ook communicatief voldoen ze aan het profiel. Lichaamstaal lezen is ze vreemd, sociale hints zien ze over het hoofd. Ziedaar het contrast met buurmeisje Penny, een serveerster met acteeraspiraties die misschien een stuk minder slim is op het intelligente gebied, maar een stuk slimmer op het sociale.

Het leuke is dat The Big Bang Theory het nerdgehalte van de hoofdpersonen uitvergroot en gebruikt voor komische situaties, maar tegelijk ook nerd-referenties gebruikt die nerds en geeks zelf leuk vinden om te horen en zien. De geeks vragen zich rustig ten opzichte van elkaar af wie de nieuwe Batman moet worden (wat een actuele vraag was ten tijde van uitzending; Bruce Wayne was namelijk een soort van overleden in de DC Comics continuïteit), of welke natuurkundige theorie beter is, wat zowel komisch is in de context als herkenbaar voor fans van, zeg, Batman of natuurkunde. 

Sterspeler in de cast is Jim Parsons, die de rol van übergeek Sheldon Cooper neerzet. Sheldon is enorm intelligent, een genie, en doet daar niet bescheiden over. Hij heeft altijd gelijk, houdt zijn huisgenoot aan een gedetailleerd setje onderling afgesproken regels, hangt erg aan regelmaat en heeft totaal geen notie van sociale conventies. Wetenschap, en in het bijzonder natuurkunde, is zijn ding, onderlinge contacten niet. Parsons zet de rol uiterst overtuigend neer, waardoor Sheldon nog meer kracht krijgt als vreemde eet in de bijt die de maatschappij heet. En dat is grappig genoeg om de serie vaak compleet te dragen. Niet voor niks heeft Parsons momenteel een Emmy nominatie op zak die dit weekend omgezet kan worden in de prijs zelf. (Update op maandag 30 augustus: Parsons heeft de Emmy Award inderdaad gewonnen.)

The Big Bang Theory, donderdagen op CBS (vorige seizoenen op maandag). Seizoen 4 begint 23 september. In Nederland dagelijks te zien bij Veronica.

Morgen: een groep outcasts met gevoel voor muziek.