Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV-tip 1: House, M.D.

Mediareageer

Vanaf vandaag tot aan het begin van het Amerikaanse tv-seizoen geef ik elke dag een tv-tip; een tv-serie die komende maand begint aan een nieuw seizoen die ik de moeite waard vind.

De enige ziekenhuisserie die niet bijzonder sterk grenst aan het soap-genre. Een uitspraak die ik doe zonder daadwerkelijk alle ziekenhuisseries gezien te hebben, maar je kent het type: medische zaken, strubbelingen en relaties tussen dokters en verplegend personeel, moeilijke problemen met lastige patienten, etcetera. Hoe erg ik ook kan genieten van Mercy (dat helaas alweer geannuleerd is) of De Co-Assistent (kudo's voor Net5 dat deze serie het zo goed doet), de vreemde eend in de bijt is meteen ook de beste.

House, M.D. (of gewoon 'House') draait wel om medische zaken, maar de insteek is die van een detective. Hoofdpersoon Gregory House, gespeeld door Hugh Laurie, is gemodelleerd naar Sherlock Holmes: hij is slim, kan razend goed oorzaken beredeneren en hij is eigenlijk een enorme eikel. Hij is bot tegen zijn collega's, verzint practical jokes om een punt te maken in discussies en lapt alles wat hem niet bevalt aan zijn laars. Een egoïstische lul is het. En daarin zit een groot deel van de kracht: typisch Hollywood-gedrag zou een serie als deze al snel hebben doen afzwakken naar een serie waarin iedereen vrolijk met elkaar samenwerkt om de oorzaak van moeilijke medische gevallen te vinden, maar het schrijversteam van House weet de kwaliteit erin te houden: House is een lul. Punt. Elke keer als je denkt: nu komt zijn goede kant naar boven, maakt deze weer rechtsomkeert. Hij heeft een haat-liefde verhouding met zijn bazin, maar een typisch lovey-dovey liefdesverhaal vloeit daar juist niet uit voort. Hij doet bot, gemeen en manupilatief tegen zijn beste vriend (vergelijkbaar met John Watson's relatie tot Holmes), maar de vriendschap blijft overeind. En zijn ondergeschikten weten met zijn nukken om te gaan. Er omheen te werken. Ze moeten wel; hij is een briljant arts om voor te werken.

En de medische zaken zijn week na week origineel en onvoorspelbaar. Verbazend en soms fascinerend. House is daarom meer een medische detective dan een typische ziekenhuisserie. Komend seizoen is het zevende, en de afgelopen seizoenen hebben laten zien waarom het soms zoveel beter is een serie langer door te laten gaan dan een handjevol afleveringen: House blijft origineel, zowel in de verhalen als in het gedrag van de hoofdpersoon. De serie kan emotioneel, grappig en spannend zijn, en regelmatig verbazen.

House, M.D., maandagen op FOX. Seizoen 7 begint 20 september. In Nederland te zien op SBS6 (donderdagen, 20.30 uur) en 13th Street.

Morgen: een stel geeks en een serveerster.