Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Jailbreaken mag... allang

Web, Dev & Technologyreageer

Het Amerikaanse Library of Congress heeft bepaald dat jailbreaks van iPhones legaal zijn. Geen idee wat dat juridisch betekent (is de LoC een wetgever? ik heb geen idee), maar de Amerikaanse media lijken het erover eens te zijn dat dat betekent dat jailbreaken vanaf nu legaal is.

Jailbreaks zijn hacks van iPhones, zodat je er een bredere toegang toe hebt dan wanneer je 'm out of the box gebruikt. Je kunt dan de harddisk benaderen, zelf extra instellingen aanpassen of eigen applicaties installeren. Voor veel iPhone-gebruikers een must-have, maar ook een gevecht met Apple bij elke iOS-update.

Ik snap hier iets niet aan: waarom moet een overheidspartij bepalen dat het legaal is om in de software van een gadget te rommelen? Dat Apple het niet wil en kan bepalen dat, wanneer je dat doet, de garantie vervalt: prima. Logisch, zelfs. Maar het is jouw telefoon, en net als met jouw computer mag je ermee doen whatever you damn well please. Hoe kan het tegen de wet zijn om je eigen bezit te 'hacken'?

Als je het mij vraagt was jailbreaken altijd al legaal. Ik heb geen fiat van bovenaf nodig om dat te doen. Overigens doe ik het niet, want ik heb er geen behoefte aan en geen zin in het gedoe, maar het gaat me om het principe: als ik mijn telefoon wil voorzien van andere, extra of aangepaste software, dan mag ik dat, want het is mijn telefoon. Punt.