Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Leuk he, dat uitzicht?

Rotterdamreageer

Bovenstaand is een selectie van foto's die ik vanmorgen op het parkeerdek, op de eerste verdieping van mijn gebouw, De Hofdame, heb genomen. Zoals je in dit filmpje kunt zien, is er vanaf dat dek een goed uitzicht over de Binnenrotte. Je kon er gisteren ook goed het grote scherm zien dat voor de WK-finale was opgezet. Wij als bewoners zouden dus, zelfs als we aan de andere kant van het gebouw wonen, een extraatje hebben. Leuk!

Maar dat dachten veel anderen ook. Twee uur voor de wedstrijd was het parkeerdek al ontdekt en binnengedrongen door onbevoegden. Die waren met iemand meegelopen naar binnen, of hadden gewoon bij iemand aangebeld in de hoop dat die de buitendeur open zou doen. Of ze liepen over de hellingbaan voor auto's naar binnen het parkeerdek op, achter een auto aan.

Op zich is dat, hoewel brutaal, niet heel erg. Het werd alleen wat erger toen er een constante stroom mensen was die voor elkaar onze buitendeur openhielden en met z'n allen naar binnen gingen. Bij mij en enkele van mijn buren ontstond de vrees dat de auto's op het parkeerdek niet ongeschonden uit de aanwezigheid van dronken supporters, flesjes en blikjes zouden kunnen ontsnappen. En later op de avond bleek dat gegrond; enkele auto's zijn door de supporters beschadigd, ondergepist of gebruikt om op te zitten, of misschien zelfs staan.

Dit alles terwijl we met een handjevol bewoners probeerden de deuren dicht te houden, mensen naar buiten te sturen en de aandacht van de politie probeerden te krijgen. Verschillende keren is de politie binnen geweest, de ME is langsgekomen, stadswachten zijn komen helpen, politie met fotocamera's zijn beelden komen vastleggen. Maar ze konden niks; supporters geforceerd naar buiten sturen zou alleen tot meer schade leiden, dus de tactische zet was: niks doen. (Toen ik later op de avond zelf op de Binnenrotte stond zag ik overigens dat er alsnog een grote politie-actie plaatsvond, maar ik heb niet meegekregen wat er precies is gebeurd.) Een half uurtje heeft een motoragent zelf voor de deur gestaan, wat leek te helpen, maar natuurlijk kan die niet zijn avond als portier doorbrengen, dus hij vertrok na verloop van tijd ook weer. 

Het was dweilen met de kraan open. Wij stonden machteloos. Ons eigen gebouw, waar we in alle veiligheid willen kunnen wonen en onze auto's veilig weg menen te kunnen zetten, is binnengedrongen door honderden oranjefans. Mensen zonder besef van wat ze aan het doen zijn. "Ah joh, gewoon effe voetbal kijken, je weet toch", was het excuus. Of het semi-onschuldige antwoord wanneer ik vroeg 'wat kom je doen': "Ik wil even naar boven, daar kun je het voetbal goed zien." Dat ze bezig waren andermans privéterrein binnen te dringen leek geen belletje te doen rinkelen, of het interesseerde de meesten gewoon niet. Of ze meenden dat ze recht hadden op een plek tussen de auto's, tot het agressieve aan toe. Tijdens een evenement dat het land bijeen brengt overheerste asociaal gedrag in ons gebouw.

Wat voor die mensen misschien een lolletje lijkt is voor ons een zure nasmaak. Auto's beschadigd en het parkeerdek is een puinhoop. En we moeten nu gaan nadenken over andere evenementen. Moeten we in zulke gevallen bewaking gaan inhuren? En is dat onze eigen verantwoordelijkheid of mogen we van organisatoren wat hulp verwachten? Moeten we nu bang zijn voor volgende evenementen op de Binnenrotte, of was de WK-finale een uitzondering?