Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Iets melden bij de gemeente

Van het web4 reacties

Gemeenten horen het graag van inwoners als er ergens een tegel los ligt of iemand een lantaarnpaal heeft omgeschopt. Je kunt ze ervoor bellen, of vaak een formulier invullen op de website, om het te laten weten. Er komt dan iemand van gemeentewerken om het te fixen en iedereen is weer blij. De gemeente Eindhoven wilde dit graag makkelijker hebben. Bij hen kun je je melding doen via een speciale iPhone-app:

Het downloaden van een speciale [..] applicatie naar de mobiele telefoon zorgt ervoor dat inwoners van Eindhoven meteen een melding kunnen doen bij de gemeente. Slechts het ter plekke maken van een foto met een mobiele telefoon en het invullen van een paar gegevens zijn voldoende om het probleem te melden.

Dat is natuurlijk heel handig; de applicatie zal waarschijnlijk koppelen met een systeem waarin de gemeente eenvoudig inzage heeft in de meldingen, deze kan inboeken bij ambtenaren die het moeten behandelen en hiervan de status kan bijhouden. Lekker alles op een rijtje, goed beheersbaar. Op zich een goed initiatief.

Maar ik bedenk me: als Rotterdam zo'n app zou hebben, zou ik die dan installeren op mijn iPhone? Ik denk het niet. Ik kom zelden iets tegen waarvan ik vind dat ik het moet melden, en voor die ene keer dat ik iets wil melden ga ik niet een speciale meldingen-app standby hebben. Het kost ruimte; is het niet de schijfruimte, dan wel de plek tussen de andere app-iconen. Het staat grotendeels niets te doen; als ik eens per jaar, of zelfs maar eens per maand, een melding zou willen doen (en ik heb nog nooit een melding gedaan), dan heb ik nog altijd 364 dagen per jaar, of 29 dagen per maand, waarop die applicatie een beetje stof staat te happen op mijn telefoon.

Hoe handig een app zoals deze van de gemeente Eindhoven ook is; de handigheid ligt voornamelijk aan de kant van de gemeente, niet aan die van de burger. Wat zinniger zou zijn is als gemeenten aandacht gaan besteden aan de mobiliteit van hun website. Als een gemeentelijke website aan telefoons een andere, kleinere site zou leveren, met daarop precies die diensten en informatie die nuttig is voor mobiel gebruik, kan een simpel formuliertje voor het doen van je melding voldoende zijn. Die zou ik namelijk op mijn telefoon wel even opzoeken. Wat je daarin, ten opzichte van een app, mist is een koppeling met GPS of het eenvoudig kunnen toevoegen van foto's, maar ik ben ervan overtuigd dat dat functionaliteit is die uiteindelijk ook wordt toegevoegd aan de gemiddelde mobiele browser.

Gemeenten moeten aan het mobiele web gaan sleutelen. Dat moet helemaal geoptimaliseerd worden. Daarna, als er tijd over is, mogen ze nog even gaan spelen met iPhone-apps. In de pauze.

Reacties

Jeroenwebsite

De gemiddelde browser heeft die gps functionaliteit al. Google geeft mooi aan onder het zoekveld waar ik nu ben

Peter Breuls •

Ja, dat begint nu te komen op de desktop, maar ik bedoel hier mobiel. En foto's uploaden; ik heb het nog niet geprobeerd op een iPhone, maar ik kan me voorstellen dat er niks te uploaden valt vanaf een telefoon (als in: bij gebrek aan filesystem-toegang wordt het niet ondersteund).