Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

De grote iPod

Web, Dev & Technology2 reactiesOkay, dus de zichzelf opzwepende massa die de afgelopen maanden en vooral weken enthousiast is geweest over de Apple tablet, die onthuld zou worden op 27 januari, heeft zich in hun handjes kunnen knijpen van enthousiasme, want Apple kwam inderdaad met een tablet. Maar was het al dat enthousiasme waard?

Zoals inmiddels al regelmatig is aangestipt (want over alles wat Apple uitbrengt ontploft het internet aan blogposts, tweets, analyses en overige artikelen) valt de iPad echter een beetje tegen. En dat vind ik terecht. Een tablet van Apple zou een supergave gadget moeten zijn, vol met mogelijkheden. En hoewel het dat ook is, hadden we er met z'n allen toch meer van verwacht.

Want ja, het apparaat is eigenlijk gewoon een grote iPod Touch. Je kunt er hetzelfde op als met die iPod of een iPhone, met als relevant verschil het grotere scherm. Dat voegt meerwaarde toe, dat grotere scherm. Je kunt meer vrijelijk de applicaties op de iPad gebruiken dan op het kleine priegelschermpje van je telefoon. Maar we hadden toch liever gezien dat het een echte tablet-computer was geweest, in plaats van een 'grote iPod'?

De iPad is namelijk beperkt tot het besturingssysteem van de iPhone. Je hebt dus geen Finder, Terminal en andere randapplicaties die ervoor zorgen dat je de volledige mogelijkheden van het apparaat kunt gebruiken. Je hebt geen toegang tot de harde schijf. Je kunt niet meerdere applicaties tegelijk draaien. Je kunt niet je eigen favoriete software installeren, tenzij daar toevallig een iPhone (of straks iPad) versie van uitgebracht is. Dat vind ik een grote beperking.

Aan de andere kant is het qua formaat, bediening en de mogelijkheden die het apparaat nog wel heeft, wel een gaaf ding waar je een hoop mee kunt. Apple heeft er een boekwinkel aan toegevoegd en populaire applicaties als Mail en iCal erop aangepast. Als middel om content mee te consumeren, en die wellicht te delen met anderen, kan het best een nuttig ding zijn.

Als je bijvoorbeeld een bespreking hebt en wat documenten of afbeeldingen wilt laten zien, maar je het helemaal niet nodig vindt een laptop mee te slepen, is een iPad handiger dan een telefoon, wanwege het grote scherm. Of wanneer je terug bent van vakantie en je wilt foto's laten zien: zelfde verhaal. Ik gebruik daar nu mijn iPhone voor, maar da's eigenlijk wel een tikje te klein. En thuis, op de bank, even je mail doorlopen om te zien of er nog iets relevants is gaat natuurlijk ook comfortabeler dan met een telefoon. Maar eigenlijk komen al deze voordelen voort uit de grootte van het apparaat. Het is handiger, want het heeft een groter scherm dan de iPhone. En daar houdt het mee op. Het is een telefoon-meets-e-reader.

Ik heb in diverse commentaren veel gelezen over de hardware-beperkingen. Het ontbreken van een camera, de schijfruimte en dat soort zaken. Is allemaal relevant, maar ik denk dat de iPad vooral een compleet besturingssysteem mist. Het zou Mac OSX moeten draaien, niet het iPhone OS. Dan zou ik er direct eentje willen hebben.

Reacties

Theowebsite

Helemaal mee eens, misschien komen ze nog met een fatsoenlijke versie in de toekomst. Apple geeft zo af op netbooks en tablets terwijl je inderdaad terecht opmerkt dat zoiets in Apple stijl veel meer toegevoegde waarde zou bieden zodat je het als volwaardige computer kunt gebruiken. Nu is het een grote iPhone, die toegevoegde waarde zie ik ook niet zo.

Peter Breuls •

De toegevoegde waarde is het grotere scherm. Heel relevant voor de wat meer eenvoudig ingestelde technologiegebruiker (zie je hoe ik het woord computergebruiker vermijd? ;-)), maar absoluut te weinig om een power user volledig te bedienen.