Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TNT Doorzendservice en pakjes

Curaçao14 reacties

Dat gaat dus niet samen. Als je bij TNT Post de Doorzendservice aanvraagt in het vertrouwen dat alles wat via TNT Post jouw kant op wordt gestuurd ook daadwerkelijk bij je aankomt, heb je het mis.

Afgelopen donderdag heb ik bij Bol.com een boekje besteld. Iets goedkoops van een tientje, want ik wilde weten of het mogelijk was via mijn Nederlandse adres een bestelling naar Curaçao te krijgen. Ik heb bij TNT Post namelijk de Doorzendservice ingeschakeld; het doorzenden van mijn post naar mijn adres in het buitenland. Bol.com stuurt pakjes via TNT Post en die hebben een track & trace die ik vrijdag even heb bekeken:Zoals je ziet: Zending afgeleverd bij buur. Niet bepaald een logisch resultaat als TNT Post weet dat ik er niet ben (ze hebben immers mijn adres in de Doorzendservice genoteerd staan). Bovendien: het briefje met "uw pakje ligt bij de buren" kan onmogelijk in mijn brievenbus gestopt zijn, want die heb ik voor vertrek hermetisch afgesloten. Doel daarvan was ervoor te zorgen dat onbestelbare post geen andere keus heeft dan retour afzender te gaan.

De vraag is echter waarom de track & trace in eerste instantie überhaupt toonde dat er een chauffeur onderweg was naar mijn adres. Zoals gezegd; ik betaal twaalf euro per week voor het laten doorsturen van mijn post van Nederland naar Curaçao, en verwacht daarvoor wel een compleet dienstenpakket. Een verkeerde verwachting, zo blijkt. Na wat zoeken in helpfuncties van de TNT website vind ik dit:

In de volgende gevallen is doorzending niet mogelijk:
    * Wanneer het poststuk groter is dan het busformaat (38 x 26,5 x 3,2 cm)

Let wel; dit staat in een resultaatpagina van de zoekfunctie van de website. Het aanvraagproces maakt er geen enkele melding van en de Doorzendservice-pagina op de website beweert dat "je post" wordt doorgestuurd. "Je post", dat is "al je post". Niet "een deel van je post". Althans, naar mijn idee. De service is dus onvolledig zonder dit aan de klant te vermelden.

Ik kan me overigens best voorstellen dat deze grens er is: TNT gaat natuurlijk niet voor bedrag X enorme joekels van pakketten de oceaan over sturen. De grens, 'niet groter dan het busformaat', ligt naar mijn idee echter ietwat laag. En bovendien: als ik de doorzendservice gebruik omdat ik thuis mijn post niet kan ontvangen, welke logica vertelt je dan dat ik wel thuis ben om pakjes te ontvangen? Naar mijn idee geen enkele.

TNT Post is dus een beetje onlogisch bezig en communiceert hier bovendien bijzonder slecht over. En dat vind ik jammer.

Reacties

Jo0Lzwebsite

Nice. Not.
Inderdaad onlogisch, en ook raar dat dit soort dingen niet in de voorwaarden wordt genoemd, als je de dienst aflsuit.

Nu krijg je je boekje pas bij terugkomst? Of gaan je buren hem alsnog doorsturen :p.

Peter Breuls •

Ik heb TNT Post de situatie voorgelegd en gevraagd wat de mogelijkheden zijn. Ik heb ook gevraagd of er nog meer restricties zijn, maar mijn uitgebreide mail kreeg alleen een quote van de website als antwoord, dus de mailwisseling is nog gaande, wmb.

Joshuawebsite

Heb zelf ook al vaker problemen gehad met de TNT die beweerde dat er bijvoorbeeld niemand thuis was terwijl ik dus wel gewoon thuis was.

Kun je dan niet gewoon bij BOL je adres wijzigen naar je huidige adres in het buitenland?

RonHui •

Je ziet het verkeerd, omdat je postbus dicht zat, paste het pakje er niet doorheen en was het dus geen brievenbuspost. En aangezien ze alleen brievenbuspost doorsturen, krijg je het pakketje niet!

Verder blijft het een raar verhaal. Zeker omdat je brievenbus dicht zit kan je nooit weten dat er een pakketje voor je is!

Peter Breuls •

@Joshua: dat kan wellicht, tegen een verhoogde verzendprijs. Da's ook geen probleem, maar aangezien ik goed betaal voor de dienst van TNT wilde ik daar ook gebruik van maken.

En het gaat me veel minder om *dat* er een restrictie om zit, dan om het feit dat die onduidelijk is aangegeven en er bovendien gewoon een pakje bij 'de buren' wordt gedropt. Staat de naam van mijn buren op het pakje? I don't think so.

RonHui •

pakketje bij de buren afgeven wordt gezien als service... ook heel handig als je niet zo een goede band met de buren hebt. Bij mij werd het laatst afgegeven aan de overkant van de straat, bij mensen die ik nog nooit had gesproken...

Je kan bij de TNT niet aangeven dat je dat niet wil, dat moet je bij de verzender doen.. alleen is dat in webshops haast onmogelijk.

Peter Breuls •

Een boek kan te dik zijn, ja.

En ik snap dat dat burengedoe als service wordt gezien, maar dat is alleen aannemelijk in een dorp, kleine stad of 'tuindorp'-achtige wijk, waar je meer contact met je buren hebt dan in een appartementencomplex midden in het centrum.

mbn •

Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar een aantal jaren terug werkte de doorzendservice (of verhuisservice) doordat de postbode de info had over post die van datum tot datum moet worden doorgestuurd. Tijdens het 'sorteren' van je wijk werd de service dus (handmatig) uitgevoerd en niet automagisch in het sorteercentrum. Doordat een deel van de pakketjes niet via de postbode maar via de pakketpost gaan, kregen die de service dus niet. Maar destijds was er volgens mij voor klanten wel meer onderscheid te voelen tussen pakketpost en 'gewone' post.

Als klant klinkt het niet echt logisch, zeker omdat je behoorlijk ervoor betaalt.

Overigens wordt de service steeds minder waard, omdat er door bedrijven toch steeds meer gebruik wordt gemaakt van ander postbezorgende bedrijven.

Peter Breuls •

Dat zou dan wel een erg inefficient proces zijn.

Ik heb twee abonnementen die via Selektmail enzo worden bezorgd, en die heb ik ook laten wijzigen. Het zijn Amerikaanse bladen, dus die waren sowieso al internationaal georienteerd.

Kevin

Inderdaad is de service erg slecht. Aan klachten wordt niets gedaan. Ik maak nu 5 jaar gebruik van de doorzendservice van TNT, omdat ik een aantal maanden per jaar in het buitenland woon en elk jaar is het raak: Bij thuiskomst tref ik tal van brieven die niet doorgestuurd zijn. Zojuist vernam ik van de buren dat er o.a twee blauwe enveloppen niet waren doorgestuurd. En ik brgrijp nu ook waarom ik een boete kreeg wegens het niet betalen van een aanslag die ik nooit op mijn buitenlandse adres ontving.

Kevin

Inderdaad is de service erg slecht. Aan klachten wordt niets gedaan. Ik maak nu 5 jaar gebruik van de doorzendservice van TNT, omdat ik een aantal maanden per jaar in het buitenland woon en elk jaar is het raak: Bij thuiskomst tref ik tal van brieven die niet doorgestuurd zijn. Zojuist vernam ik van de buren dat er o.a twee blauwe enveloppen niet waren doorgestuurd. En ik brgrijp nu ook waarom ik een boete kreeg wegens het niet betalen van een aanslag die ik nooit op mijn buitenlandse adres ontving.

Gerdy van Ravenzwaaij

5 maanden doorzendservice naar Fr met als resultaat:
- herhaaldelijk belandde er toch post in mijn brievenbus in Nl.
de buren schreven dan op de enveloppes "let op, er is betaald voor doorzendservice"en deponeerden dan de post wederom in de oranje brievenbussen.
- Vervolgens ontvingen we helemaal geen tvgids meer. Navraag bij de VPRO : ja, we kregen drie keer een gids retour afzender van de TNT en dus zijn we gestopt met de verzending.
- Maar het kon nog gekker.... In de voorlaatste week van ons verblijf gaf mijn Rabobankpasje aan : storing, vraag uw bank....
Eenmaal weer in Nl bleek dat TNTpost ook bijn bankafschriften retour afzender had gestuurd.... "woont niet meer op dit adres" en dus had de Rabobank mijn pasje maar stopgezet (veiligheidsmaatregelen)
Reactie van TNTpost : ach 99% gaat goed.....