Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Wie gaat dat betalen?

Van het web3 reacties

In verband met mijn verhuizing naar Curacao heb ik TNT ingeschakeld om al mijn post door te sturen vanuit Nederland naar mijn tijdelijke adres op het tropische eiland. Is een mooie service, want ik hoef me in die maanden geen zorgen te maken dat ik bijvoorbeeld een blauwe envelop of rekening mis. Het zal je immers maar gebeuren.

Het vreemde van de TNT Post doorstuurservice is echter dat de betaling van de dienst via eenmalige incasso gaat. Ik hoef alleen mijn rekeningnummer, naam en woonplaats in te vullen, en TNT accepteert dat als betalingsmethode.

Ik vind dat natuurlijk best, want het is lekker makkelijk, maar tegelijk gaat er een belletje rinkelen: waarom moet ik me niet authenticeren? Waarom geen controle of dat wel mijn rekening is? Geen handtekening, geen iDeal- of creditcard-achtige controle. Gewoon: bedankt en tot ziens.

Volgens mij is dit een enorm gat in het betalingsverkeer. Als ING (mijn bank) dit bedrag (en gezien het aantal weken dat ik van huis ben is het geen fooi) zomaar afschrijft, zijn ze eigenlijk niet zo veilig bezig. Of zie ik een belangrijk aspect over het hoofd?

Kan dit anno 2009 nog wel?

Reacties

Marcelwebsite

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Greetz.nl, de (toch wel redelijk populaire) kaarten-verzendservice. Of die gekoppeld is aan TNT weet ik niet, maar ook daar geldt dat invoeren van een rekeningnummer + tenaamstelling (en niet eens een woonplaats) voldoende is om een eenmalige machtiging af te geven. Oké, er volgt een waarschuwing dat het strafbaar is om valse gegevens op te geven, maar ik vraag me af hoe het ooit te achterhalen is (en of er voor het 'terughalen' van een paar euro na een onterecht opgegeven rekeningnummer, ooit zoveel moeite zal worden gedaan).
Ik vind het maar niks, en vertrouw vooralsnog op betalingen via iDeal, Paypal of creditcard!

Peter Breuls •

Ik kreeg vandaag bevestiging van de doorzendservice en de eenmalige incasso. Ook in die brief verder geen melding van hoe de incasso ge-ind wordt.

Anne •

Ook al zou je de incasso van een rekening van iemand anders laten boeken, dan zal diegene hem wel laten storneren. Waarna jij alsnog de rekening toegestuurd krijgt (of de service wordt stopgezet, dat kan ook)

Je zou het dus bij iemand moeten doen die zijn rekening niet in de gaten houdt.

:-)