Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Toch jammer, TNT...

about:breulsreageer

Iets online bestellen is handig: je hoeft er de deur niet voor uit, uitzoeken van producten kan gewoon in je luie stoel, je kunt op je dooie gemak de specificaties lezen, et cetera. We kennen het riedeltje wel. Maar zo prettig hoeft het niet te zijn: als je iets online bestelt kan er, in tegenstelling tot wanneer je iets in de winkel koopt, een dag overheen gaan voordat je je product hebt. Of als je tot het ras der werkenden hoort, iets langer.

Zo heb ik zondag, na tevergeefs een aantal winkels te hebben afgestruind naar een specifiek model, een nieuwe camera besteld bij Bol.com. Klik-klik-klaar. Op de productpagina stond dat als ik 'm "op werkdagen voor 21.00 uur bestel" ik 'm de volgende dag in huis heb. Het was zondag, dus geen werkdag, dus ik telde daar alvast een dag bovenop. Dinsdag dus. En dat is vandaag.En vandaag kreeg ik dan ook op de track & trace pagina van TNT Post te zien dat mijn camera onderweg is. Ik was niet thuis toen de postbode kwam, want ik werk nu eenmaal ook wel eens op kantoor. Maar: ik woon op tien minuten lopen van de TNT winkel en ik ben meer dan tien minuten voor hun sluitingstijd wel thuis, dus ik rekende erop vanavond, na thuiskomst, even het briefje van de TNT postbode uit de brievenbus te kunnen halen en ermee naar de winkel te kunnen gaan.

Zo bleek het echter niet te werken, want TNT, die de afgelopen jaren absoluut niet meer de moeite nam om "twice" te "ringen" en na de eerste afleverpoging altijd een afhaalbriefje achterliet, liet vandaag weten morgen weer langs te komen.

Da's op zich vriendelijk; je hoeft immers niet zelf de tocht naar het afhaalpunt te ondernemen. Echter; morgen ben ik net zo niet thuis als vandaag, dus die tweede afleverpoging is hartstikke zinloos. En het lijkt me ook niet zo gek om dat zelf te bedenken, aangezien 'werkdagen' en 'kantooruren' toch wel ingeburgerde begrippen zijn. Me dunkt.

Vroeger kwam een postbode nog wel eens in de avonuren langs. Het oude PTT begreep blijkbaar dat veel mensen overdag werken. Van het moderne TNT, dat natuurlijk heeft bezuinigd sinds de dagen van het staatsbedrijf, zou ik echter wel een meer vernieuwende blik verwachten. Aangezien je bij hen, via internet, kunt doorgeven wanneer je verhuist of op vakantie bent, waarom zouden ze niet voor je bij kunnen houden wanneer je thuis bent? Even inloggen op de site, aanvinken dat je op die, die en die dagen overdag niet thuis bent met een keuzemenu waarin je kunt aangeven of je de post wil komen ophalen of dat ze in het weekend langs moeten komen. Of 's avonds inloggen en aanvinken "nee, kom morgen maar niet, dan ben ik er ook niet". Postbezorging op maat. Retehandig!

Zeker met de toename in concurrentie zouden zulke diensten best een slimme zet kunnen zijn.