Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Weblog vernieuwd

Breuls.log4 reacties

Eens in de zoveel tijd realiseer je je dat je weblog saai wordt. Niet alleen omdat je veel minder dan vroeger schrijft (ooit deed ik 15 posts op een dag, nu is het eerder andersom), maar ook omdat je het uiterlijk zat bent. Ik heb in de afgelopen maanden dan ook al af en toe wat zitten tweaken aan de layout. Lettertype hier anders, plaatje daar bijgewerkt, je kent het wel. Maar daar werd het alleen maar lelijker van. Het werd gewoon tijd voor een nieuwe layout. En die is er nu, ruim drie jaar na de vorige omkat.

Na oranje, rood en groen is het nu tijd voor.. weer rood. En nog dezelfde tint als de vorige ook, geloof ik. Wat er voornamelijk veranderd is, naast de kleur, is de indeling: de hoofdcontent laadt nu als eerste, zodat traagheden bij Flickr niet meer leiden tot een halve site. Ook is de contentkolom nu breder, zodat ik gewoon fullsize (lees: 500 pixels breedte) fofo's in de posts kan verwerken. En over foto's gesproken: de Flickr kolom is verbreed en laat nu de 10 meest recente foto's zien, in plaats van een random selectie. Verder heb ik een eigen Twitterfeed geschreven die een mooiere opmaak toelaat dan de Javascript-widget. Oh, en ik heb allerlei andere rommel uit de layout verwijderd, zoals Google Reader links (ik gebruik al maanden geen GR meer), een lijstje met 'favo' websites die ik zelf nooit meer bezocht en wat oude interne links.

Het resultaat: een meer cleane layout. Hopelijk beter en prettiger leesbaar en meer geschikt om gewoon af en toe een lapje tekst op te dumpen. En met mooiere fonts, al heb ik heel dwaas gekozen voor een font dat Windows en Linux niet standaard hebben, dus daar ga ik nog iets in wijzigen, vermoed ik.

De grootste wijziging zit overigens diep van binnen. Breuls.log heeft sinds 2002 gedraaid op een verzameling scripts die samen een best redelijk stukje weblogsoftware vormden. Het deed wat ik wilde en daar bleef het bij.  Sinds oktober vorig jaar is m'n andere en meer serieuze software Replique, die in hoofdzaak beoeld is om een forum te ondersteunen maar stiekem veel meer kan, voorzien van de mogelijkheid tot het toevoegen van plugins. Zonder je met de details te vermoeien houdt het in dat je je eigen applicaties op Replique kunt bouwen door een plugin-pagina als hoofdpagina in te stellen en vanaf daar alle navigatie zelf te regelen.

Omdat de Breuls.log-software losjes gebaseerd was op Replique 0.1 en daarna in min of meer gelijke mate meegegroeid was het vervolgens heel eenvoudig om de relevante delen van die codebase als plugin in Replique te steken. Dus dat heb ik gedaan. Deze weblog draait daarom vanaf nu op Replique, zij het dat alle weblogcode non-Replique is, maar het idee is dat die grens over de komende maanden steeds meer gaat vervagen. Ik zal meer native Replique code gaan gebruiken als vervanging voor de losse scripts, en daar zul je ook dingetjes in de layout van merken. Zie dit dus als een begin van de verbeteringen.

Tot slot nog iets over de wijzigingen: de anti-spamvraag bij de comments zal vanaf nu een poging doen te onthouden dat je een 'echte bezoeker' bent, en je de volgende keer niet vragen weer antwoord op een domme vraag te geven. Zo hoop ik de overlast een beetje te beperken. En bovenaan de pagina staan twee gekleurde blokjes, die met een klik het kleurenschema van de site kunnen aanpassen. Ik wil daar nog meer kleuren aan toevoegen en ook zorgen dat je een cookie krijgt toegeworpen als je van kleur wisselt, zodat je bij een volgend bezoek dezelfe kleur krijgt.

En dan echt tot slot: de foto's in de bovenrand van de site zijn deze twee:

Millennium Centre
Voor de rode layout: Het Millennium Centre in Cardiff, Wales.

 

Canary Wharf
Voor de blauwe layout: Canary Wharf in London.


Update
: hoe mooi 'American Typewriter' als font ook is, ik heb het eerste alternatieve font gewijzigd naar Verdana. Dat was eerst Mono, maar die is te rommelig qua aanblik. Voor een mooier font; neem een Mac (of sprokkel ergens die Typewriter op). ;)

Reacties

Benjamin • website

Ziet er inderdaad strak uit, alleen dat lettertype... maar de schrijf je zelf ook al :-)

Peter Breuls •

Op het moment dat je dat schrijft had ik het al aangepast. Vind je het nog steeds niet mooi? (Of heb je een oud stylesheet? Probeer eens een harde refresh?)