Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Hyves website van 2008

Web, Dev & Technologyreageer

Vandaag werd op de Emerce eDay de Website van het Jaar 2008 bekend gemaakt, een verkiezing die al enige jaren loopt en waarvan de winnaars van de vorige twee jaren Zylom en Google waren. Ik ken Zylom niet, maar blijkbaar waren ze in 2006 erg populair.

Ik was vanmiddag even bij de prijsuitreiking aanwezig (die volgde op een overigens erg interessante keynote van Lawrence Lessig) en verbaasde me over hoe snel de uitreiking er doorheen werd gejaagd. Google 3, Marktplaats 2 en Hyves op de nummer 1 plek. Tot ziens allemaal. Geen woord over wie de winnaars waren in de 14 categorie├źn die de verkiezing ook nog kende, behalve dat ze bij wijze van aftiteling even op het scherm werden getoond.

En dat doet me afvragen wat eigenlijk het nut van deze verkiezing is. Het zou een goede blik op het weblandschap kunnen bieden: de genomineerden geven in theorie aan welke sites er op dit moment 'leven' bij het Nederlandse internetpubliek. Althans, aannemende dat de nominaties afkomstig zijn van het publiek en niet door een kleine redactiegroep zijn gekozen. De winnaar daarvan is vervolgens de populairste site van het jaar.

Maar is dat het ook? De verkiezing heet "website" van het jaar. Niet "beste website", "populairste website" of een meer doelgerichte categorisering, maar "website". Doordat de winnaar wordt bepaald door het publiek zal het wel bedoeld zijn als "populairste" website. En dat is dan in dit geval Hyves, wat niet zo gek is: doordat ze een groot publiek aanspreken, goedbezocht zijn en, inderdaad, erg populair, is dat een verdiende winst. Echter kun je je dan nog steeds afvragen wat je ermee moet. Hyves weet zelf ook wel hoe populair ze zijn, en een prijsuitreiking draagt niet enorm bij aan dat besef bij een groter publiek. Ook voor de nummers 2 en 3 is de winst een open deur: Marktplaats en Google zijn begrippen en daarmee logische stemmentrekkers.

De populairste website dus. Of de website die de meeste stemmen heeft gekregen omdat de stemmende internetters minder bekend zijn met de andere genomineerden.  Ik mis een onderbouwing. "Dit is de website van 2008, want ...". Ik mis, kortom het nut van deze uitreiking, anders dan dat het een gelegenheid voor Emerce is om zichzelf in de kijker te spelen.