Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Two punt zero

Web, Dev & Technology2 reacties

Soms heb je als Nederlandse webontwikkelaar geen ruk te maken met hoe je termen eigenlijk in het Engels uitspreekt. Voor het gros van de Nederdevvers is het Engels de taal waarin je artikelen, manuals en FAQs leest, of waarin je op fora of weblogs reageert, en voor tekst hoef je niet na te denken over uitspraak.

Totdat je naar een podcast luistert, een tv-programma ziet of, zoals ik een tijdje terug had, op een conferentie bent waar al die jou zo doodgewone termen ineens in het Engels worden uitgesproken. Op de MySQL conference in oktober was "mai-es-kjoe-el" gewoon hetzelde, maar "peehaapee" werd ineens "pie-eetjs-pie" en "databees" werd "detabees". En Web 2.0, een term die onlosmakelijk met het succes van MySQL verbonden is, heb ik persoonlijk leren kennen als "twee punt nul" maar werd daar "two oh" genoemd. Alsof je in een wereld stapt waar alles anders is.

De BBC vraagt zich nu af wat het eigenlijk moet zijn. Waarom? Omdat zij voor in hun uitzendingen de uitspraak van onder andere technische termen onderzoeken. En wat blijkt: "two point oh" lijkt de uitspraak bij voorkeur te zijn. In oktober maar eens kijken of ze dat bij MySQL ook vinden. ;)

Reacties

Marcelwebsite

Ik vind het net zo vreemd (niet-IT-gerelateerd overigens) dat Nederlanders het hebben over "nine eleven" wanneer het gaat om de aanslagen in de VS van 11-9-2001. Zeg dan gewoon "elf september"?

Peter Breuls •

Ik denk dat dat erg te maken heeft met hoe je went aan termen. Als je veel Engelstalig nieuws zou volgen zou het raar zijn als je dat fenomeen niet hebt leren kennen als nine eleven. En dat hoeft niet alleen voor nieuws te gelden, het is ook de term die wordt gebruikt in films en series.