Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

TV wordt steeds meer On Demand

Media1 reactie

Dirk Limburg (NRC): "Mijn eerste tv-box kocht ik in 2001 bij Amazon.com toen de actiethriller 24 verscheen."

Vind ik wel knap, 24 begon in november 2001 en eindigde in mei 2002. De DVD-box kan nooit al in 2001 zijn verschenen. ;)

Maar het artikel heeft wel een punt: TV wordt steeds minder het in de gaten houden van de tv-gids en op tijd inschakelen om niets te missen. Meer en meer, inderdaad dankzij DVD maar echt ook wel dankzij het internet en haar zowel legale als illegale downloads, bepaalt de kijker lekker zelf waar hij naar kijkt. En wanneer. Is een Nederlandse omroep niet snel genoeg met de start van een serie? Dan zorg je toch dat je zelf alle afleveringen binnenhaalt? Lopen ze weer (stokpaardje alert) te kloten met de volgorde van afleveringen? Dan schakel je toch lekker over op je eigen aanleverkanaal? Zin in Friends? Pak de DVD maar uit de kast.

Met de digitale diensten van iTunes, Amazon Unbox, het kunnen herhalen van afleveringen op de site van de TV-zender en nieuwe downloaddiensten zoals NBC die binnenkort opstart verdwijnt "de TV-zender" zoals we die kennen steeds meer. In plaats van een doorlopend kanaal wordt een omroep meer een leverancier die hun content in verschillende vormen aanbiedt. Het internet en de digitalisering van het aloude TV-signaal gaan hier een grote rol in spelen. Doen ze nu al, natuurlijk, maar het wordt nog sterker.

We zullen de komende jaren nog veel zien veranderen, en over tien jaar kijken we terug naar nu: "weet je nog, dat je helemaal via van die obscure sites moest gaan zoeken naar afleveringen van je favoriete serie?"

Reacties

Metalman

Helemaal gelijk, en ik vind dit een zeer goede ontwikkeling. Alleen blijft het jammer dat we in Europa eigenlijk geen legale mogelijkheden hebben om Amerikaanse tv-series te downloaden. iTunes en Unbox zijn alleen voor inwoners van de V.S. te gebruiken, en zelfs de streaming video's op de websites van de tv-zenders kan je niet van buiten de V.S. opvragen.

Ik kan me toch voorstellen dat er in Europa nog een hele grote, vrijwel onaangeboorde, markt is van mensen die graag legaal de nieuwste afleveringen van populaire tv-series wil downloaden. Ik sta in ieder geval voor aan de rij.