Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Chipkaarten

Braindumpreageer

Ergens in de jaren '90 was het nieuw en hip: chipkaarten. De banken kwamen er op een gegeven moment allemaal tegelijk mee: ze prikten een chip op je pinpas en gaven je ermee de mogelijkheid om voortaan daarop je geld te laden zodat je geen muntjes en briefjes meer hoefde mee te slepen. Er werd voorspeld dat we op termijn deze handige 'digitale portemonnees' konden gaan gebruiken om ook strippenkaarten en spaarzegels en meer van dat soort prut op op te slaan. Een mooi vooruitzicht.

Maar het ging meteen al mis: de banken waren leuk bezig allemaal hetzelfde systeem te gebruiken, op 1 na: de Postbank noemde hun systeem de Chipper terwijl de andere banken het Chipknip noemden. En ze waren, althans in het begin, niet compatible. En andere chipkaarten, zoals die van de hogescholen waar ik op heb gezeten, waren niet in deze kaarten geintegreerd. Nee, ieder bedrijf dat dacht "leuk! chipkaart!" introduceerde een eigen pasje-met-chip. Het resultaat: meerdere pasjes, allemaal bijna gelijk, in je portemonee. In plaats van makkelijker werd het lastiger. Nu, jaren later, is om onduidelijke redenen de chip van mijn bankpas verdwenen. In plaats daarvan moet ik een aparte pas aanvragen. De logica ontgaat me volledig.

Iets vergelijkbaars gebeurt nu weer. In het Openbaar Vervoer is men bezig de OV-chipkaart door te voeren. Niet op je bankpas, nee, ze komen met een eigen systeem. Maar daar houdt het niet bij op. Ik heb een Jaarabonnement van de RET, zodat ik vrij kan reizen in Rotterdam Centrum en een zone daaromheen. Daarnaast heb ik een Voordeelurenabonnement van de NS zodat ik met korting kan treinen. Vanaf dit jaar werken de RET en de NS voor de abonnementen met een OV-chipkaart. En je raadt het al: ze komen beiden met hun eigen kaart waarop ze mijn abonnement hebben geladen. Resultaat: ik heb nu twee exemplaren van de 'persoonlijke OV-chipkaart', de kaart die zich "een kaart voor trein, tram, bus en metro" noemt. Bankchipkaarten all over again. Gaan de NS en de RET nog samenwerken om hier een systeem van te maken? Vast, maar het kwaad (in de vorm van kosten, overhead, tijd en veel gedoe) is al geschied. Jammer.