Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Breuls, ex-student

about:breuls10 reacties

Het is 1 september. Het begin van nieuwe seizoenen. Niet alleen radio- en tv-seizoenen, maar ook school- en studiejaar beginnen weer. Niet perse vandaag, want veel scholen zijn al lang en breed weer aan de slag en hogescholen en universiteiten hebben de introducties er ook allang opzitten, maar ik vind dit wel een mooie ronde datum.

Dit jaar pak ik niet mijn tas met een paar boeken, een schrijfblok en een pen in, om naar school te vertrekken. Ik heb geen introductie doorlopen, geen boeken gekocht (okay, dat deed ik toch al nauwelijks) en geen rooster opgezocht op internet. Ik studeer namelijk niet meer. Ik ben nu officieel ex-student.

Mensen vragen me waarom. Logisch, waarom stopt iemand met zijn studie? Nou, diverse redenen, waarbij de motivatie om door te gaan, of meer het ontbreken ervan, de belangrijkste is. Ik deed een opleiding Grafimedia Technologie. Daar heb ik me twee jaar bezig gehouden met een breed scala aan grafimedazaken. Ik ben met photoshop bezig geweest, heb een internetsite moeten maken (waarbij ik meteen al kritiek had op de docent, die het al best vond als het resultaat er goed uitzag in Internet Explorer), heb een spelletje gemaakt in Director, heb een mail- of PM-systeem gemaakt, maar heb ook geleerd hoe zeefdruk werkt, hoe je daar pagina's voor gereed maakt, een film voor afdrukt, etcetera.

Ik heb een hoop leuke dingen gedaan, en ik heb veel zaken geleerd waar ik later in mijn leven zeer zeker geen kloot mee zou doen. Maargoed, dat is bij elke opleiding, dus dat rekende ik in eerste instantie niet mee. Wel vond ik sommige dingen te simpel, of wist ik zaken al omdat ik er als hobby bijzonder actief mee ben (zie FOK!). Het nut van sommige (lees: de meeste) vakken was me dan ook een beetje aan het ontgaan, en ik kreeg steeds meer het idee dat ik tegen mijn zijn naar school moest, alleen om over twee jaar een papiertje te mogen halen. De vraag was dan ook: wat doe ik hier nog?

Na wat gesprekjes met beide ouders (net op tijd voor m'n moeder, lijkt het wel), heb ik dan ook de knoop doorgehakt: bekijk het maar, ik ga het allemaal gewoon zelf doen. Ik ga leren wat ik zelf wil leren, oefenen in waar ik zelf vaardig in wil worden, me specialiseren in wat mij boeit. Ik ben gestopt met de opleiding. Niets (nouja, bijna niets)  ten nadele van die opleiding, maar als ik een docent Databases moet gaan uitleggen hoe hij MySQL aan de praat krijgt, dan ben ik niet op m'n plek.

Ik heb in juli een formulier naar de Hogeschool Rotterdam gestuurd, waarop ik aangeef niet door te gaan met de opleiding. Ik heb lang getwijfeld of het is aangekomen, want ik hen er nul komma nul respons op gekregen, maar ik heb tegelijk ook geen brieven ontvangen die me verwelkomen in het nieuwe studiejaar (of brieven die me afwijzen, want mijn studiepunten begonnen wat tekort te schieten). Ik moet zeggen dat ik het ontbreken van die respons meer dan bijzonder sneu vind. Maargoed, het zij zo. Moeten zij weten.

Wat nu? Niets. Een baan zoeken, daarin goed bezig zijn, en intussen bijblijven. Ik wil meer leren over de mogelijkheden van PHP en andere gerelateerde zaken, ik wil weten wat ervoor nodig is om een (web)server zo te configureren dat er 100.000 (voorbeeldje) geregistreerde bezoekers op kunnen rondneuzen. Ik wil weten hoe je een database optimaliseert voor zwaar gebruik. Ik wil nieuwe dingen leren, nieuwe technieken, ideeën opdoen, dingen proberen en ervan leren, etcetera. Ik wil leren wat mij interesseert, zodat ik kan doen wat ik (of een werkgever, ik moet als werkzoekende niet te moeilijk doen natuurlijk) wil. En ik wil er fucking goed in worden.

Zonder diploma, en met een portfolio waarin veelal onzichtbaar (achter de schermen) werk zit, is het lastig een baan te zoeken. Maar lukken gaat het, want ik weet wat ik in huis heb en wil het gebruiken ook.

Met het overlijden van mijn moeder heeft dit geheel natuurlijk een nieuwe dimensie gekregen. Ik heb een nieuw leven, moet alles zelf doen, zelf het brood op de plank brengen. So let's do that.

Hier ben ik: Breuls, ex-student.

Reacties

Hanswebsite

Hallo ex-student, welkom in de wereld van de grote mensen. Als ik zie waar je overal mee bezig, ga ik ervanuit dat je niet lang zonder werk ziet. Jouw soort slimme en leergierige mensen met ervaring zoeken de bedrijven echt wel. Suc6 ;-)

FL!PNEUS •

quote:
Niets (nouja, bijna niets) ten nadele van die opleiding, maar als ik een docent Databases moet gaan uitleggen hoe hij MySQL aan de praat krijgt, dan ben ik niet op m'n plek.
Dat klinkt als Bezemer. Wat een ramp was dat.

Erwin • website

Dude, hoe groot is jouw deel in het schrijven van Replique? (heb het niet zo gevolgd) Lijkt me een goede start om in je CV te zetten hoor.

Ik zeg: maak je geen zorgen en welkom in het land der werkenden.

Peter Breuls •

Erwin: 100%
En het staat inderdaad in m'n CV.

bosmeneer • website

Succes in het leven! Inderdaad welkom in de wereld die werken-tot-je-pensioentje heet

Nu hopen dat een werkgever snapt dat PHP en MySQL-kennis van groter belang kan zijn als een beetje Photoshoppen. Wat mijn mening namelijk is.

Maanvis • website

Succes gewenst! Ik hoop echt dat het je gaat lukken om een baan te vinden die bij je past. Toen ikzelf afstudeerde was het zo goed als onmogelijk om een baan in de IT-sector te vinden waarin ik me kon vinden. Vaak werd mij op het sollicitatiegesprek al verteld dat ze honderden reacties hebben gehad en er daar zo'n 20 van op gesprek lieten komen. Een diploma (wat voor diploma dan ook) kan dan van doorslaggevend belang zijn. Uiteindelijk werd ik er zo moedeloos van dat ik maar naar iets anders op zoek ben gegaan, dat niet perse bij mijn opleiding paste. En hier zit ik dan, met een hoger salaris dan ik had gehad als programmeur, op een functie met een hoger werk-denkniveau dan mijn opleiding was

Succes iniedergeval! Je hebt iig genoeg materiaal om te laten zien, en zeg nou zelf : Een site met honderdduizenden bezoekers beheren en ontwikkelen, daar kwijlt menig commercieel bedrijf plassen vol om

Angel •

Gaat helemaal goed komen hoor Breuls! Ik zal ook mijn ogen en oren open houden voor een baantje voor je