Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Zeg niet..

FOK!12 reacties

..dat je als admin op je luie reet lekker kan gaan zitten bannen. Want dat is er dus echt niet bij..

Twee weken geleden kregen we bij FOK! het nieuws te horen: de forumsoftware Topix en de scripts waar de Frontpage al sinds 2000 op draaiden moesten binnen een week vervangen worden. Een hectische tijd zou beginnen. Natuurlijk zitten er redenen achter, en natuurlijk was dat een eis van het type "of anders..", maar die redenen zijn privé en zal ik niet verder toelichten. Wel is het zo dat het dreigement geen moment schrik heeft opgewekt. De spanning zat 'm meer in het feit dat de alláááng geplande vervangingen nog niet af waren.

Hard gewerkt dus, in de week voorafgaand aan de overgang. En in de week erna, die net om is. Week drie begint en we zijn nog lang niet klaar. De afgelopen week is Replique in gebruik genomen, alsmede de nieuwe frontpage. Met beiden ben ik behoorlijk lang bezig geweest. Samen met HighLander heb ik de gehele FP uitgedacht en opgebouwd. Ons projectje ging een week geleden eindelijk draaien, na 2 jaar, met de nodige pauzes, eraan gewerkt te hebben. Met veel pauzes, want het ding had in een half jaartje al klaar kunnen zijn, als we niet zulke hoge eisen aan onszelf hadden gesteld. Eisen die we niet eens gehaald hebben, maar dat ligt aan de manier waarop we steeds weer bijleerden en de boel constant aanpasten. De FP was al voordat-ie af was aan een herscripting toe. :P

Het forum, Replique, is een zijprojectje geweest. Ik was op een gegeven moment het werk aan de FP-die-nooit-af-was zat, en pakte een oud ding van mezelf weer op. Ergens in 2002 had ik 's een forumpje gemaakt en daar leuk mee gespeeld, maar mijn groeiende ergernis aan de gaten in Topix moedigde mij aan het opnieuw te doen en beter aan te pakken. Ik besloot een heel forum eerst theoretisch in elkaar te zetten, features te verzamelen en op een roadmap te zetten, classes etcetera uit te werken en daarna pas aan het scriptwerk te beginnen. Een verademing, tussen de grotendeels niet-objectgeoriënteerde FP-zaken door. Dapper ging ik aan de slag en na een tijdje verrees een forum dat zich prima hield qua features, snelheid en meer van dat alles.

Leuke was dat ik voor mezelf als doestelling had (en heb): Replique zou in pricnipe ooit op een site als FOK! moeten kunnen draaien. Ik had, toen ik begon, nooit gedacht dat dat ooit nog zou gebeuren ook. Het leuke is wel dat de ontwikkeling ervan nu alleen maar beter wordt. Tientallen behulpzame users jagen zich een ongeluk naar bugs en veiligheidsgaten, denken mee over dingen en daar wordt het alleen maar beter van. De interactie tussen de forumdevelopment en de users is nu al meer dan in ruim drie jaar Topix bij elkaar. En dat is ronduit geweldig. FOK! verdient immers een actieve development, en die is er nu, eindelijk.

En dat de FP en het forum te zwaar zijn gebouwd voor de servers.. sjah, dat is enorm klote, maar des te meer een uitdaging om het goed te krijgen. Het is nooit af. Zeker de komende weken ben ik nog wel even bezig.

Ow en dit is een rommelig stukje, maar ik kreeg klachten dat ik zo weinig post.. misschien is nu duidelijk waarom. ;)

Reacties

Amigowebsite

Snap de situatie wel, probleem is wel dat je het werk doet voor een enorm grote communitie die een soort basis gewend is (snelheid en topix)...Ga door, verbeter zo veel als je kan en behaal je doel: een goed en snel forum!

Vampier • website

ik ga wel weer bughunten als deze huidige bugs zijn opgelost... op dit moment heb ik het gevoel dat jullie soms ook niet meer door de bomen het bos niet meer zien... gelukkig houdt Guregh de bugs bij in een topic. En Danny op een blaadje geloof ik.

Toen ik gisteren melde dat een image het niet deed in de bookmarks (rood-gesloten topic) was dit binnen 5 minuten verholpen.

Breuls ik heb misschien een leuk idee voor text invoer... maar ik ben het nog aan het uitwerken... misschien dat fok er gebruik van kan/wil maken.

Breuls •

Elk idee is welkom. Pas nadat we het hebben gezien kijken we of we het een goed idee vinden.

Maanvis • website

Het is idd geweldig om te zien hoe snel en actief er bugs worden opgelost en hoe er nu met je kritiek wordt omgegaan. Vroeger was het vaak zo dat een idee of bug mee naar achteren genomen werd, en er vervolgens niets meer mee gedaan werd. Tot grote ergernis van de users, want ook die zijn niet alleen in het feedbackforum om te zeiken, maar vooral om FOK een betere, leukere, en stabielere communicatieomgeving te laten zijn

+/- 1,5 maand geleden verzekerde een crewlid me dat er nooit van topix afgestapt zou worden in reactie op een post in een topic waarin ik zei dat ze topix maar eens de deur uit moesten doen. Nu is het dan toch gebeurd.

Jammer van topix, maar wat een verbetering van fok!

bosmeneer • website

Het is zeer goed gedaan, een eigen forum gebouwd hebben en eentje die jullie (misschien) kunnen blijven bijwerken in plaats van bij anderen er om zeuren.
Het is jammer dat Arjen en Jorma hier niet zo actief mee waren, want ze hebben toch een goed begin gemaakt. Eerst de overstap van UBB naar PHP en later Topix.

Blijf er dus actief mee en blijf jezelf verbeteren zoals je zelf ook al zei, dat vind ik een zeer goede instelling voor een internetsite!

Arno (Nolius)

Je hebt een goed staaltje werk laten zien. Probleem is alleen dat mensen altijd onmiddelijk verwachten dat het weer werkt. En daarbij moet dat natuurlijk eigenlijk ook. Maar ja....geen tijd om te testen.

Maar puik werk! Het komt echt wel goed. Heb ik alle vertrouwen in!!

Breuls •

quote:
Tot grote ergernis van de users, want ook die zijn niet alleen in het feedbackforum om te zeiken, maar vooral om FOK een betere, leukere, en stabielere communicatieomgeving te laten zijn
Tot grote ergernis van iederee die niet Arjen heette, hoor. Wij waren net zo machteloos als jullie.

Breuls •

[q1,5 maand geleden verzekerde een crewlid me dat er nooit van topix afgestapt zou worden in reactie op een post in een topic waarin ik zei dat ze topix maar eens de deur uit moesten doen. Nu is het dan toch gebeurd.[/q]Dat komt doordat we Replique niet aan de grote klok hebben gehangen.

Breuls •

Grr, quote fout. Ik moet 's een edit ding gaan bouwen..

Maanvis • website

Breuls>> Die melding die naar mij werd gedaan door een devvend crewlid was dus puur een afleidingsmanoevre? O jee