Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

Hype over?

Weblogs7 reacties

Bakkel denkt dat de weblog-hype over is. Volgens hem is bloggen 'in' geweest, en begint het nu 'uit' te raken. Ik denk het niet. Webloggen is nog klein, erg klein in de algemene (Nederlandse) internetwereld. Natuurlijk, voor bloggers en hun lezers lijkt het alsof het stikt van de blogs, maar feitelijk valt dat best wel mee.

Sluimerende blogs zijn er altijd al geweest. Net als de ouderwetse homepages die in een weekendje worden (werden?) gemaakt en nooit meer aangeraakt. Maar wanneer is een weblog inactief? Ik geloof dat Technorati een last-update datum van 3 maanden ziet als inactief, maar dat is een eigen definitie. Mijn Campzone blog bijvoorbeeld, is bijna een jaar niet aangepast. Maakt dat 'm inactief? Zeker niet. Als ik niet op een andere locatie met die blog verder zou gaan, zou op de oude plek straks gewoon weer geblogged gaan worden. De weblog is dan zo actief als-ie kan zijn, want een 'live@campzone'  kan alleen tijdens het evenement.

Zelfde geldt voor mensen die graag af en toe wat willen opschrijven. Wat boeit het dat je slechts eens in de 3 maanden iets te vertellen hebt? Als het interessant is, lees ik het wel en haak ik in op je feed, zodat ik je tekst over drie maanden automatisch ook lees.

Een 'inactieve' weblog, in de zin van "hier valt niets meer te beleven" bestaat niet. Zolang er nog gelezen wordt, de inhoud nog bereikbaar is en je lekker kunt browsen door wat er ooit geschreven is, is een weblog gewoon nog een actieve weblog. Een weblog is een log; er is iets vastgelegd, en dat blijft daar staan.

En over het 'in' of 'uit' zijn van bloggen: het is gewoon. Niet in, niet uit. Het is een medium in de kinderschoenen, een bijzonder waardevol aspect van het internet, en moet zich nog ontwikkelen. Geef het de tijd.

Reacties

Roelwebsite

Je campzoneblog is dan ook niet te zien als weblog in de meest strikte betekenis (log van links). Dat is meer een website die op blogsoftware draait, zeg maar .

Formeel issie inactief. Dat 't alleen tijdens het event zelf zin heeft om te bloggen doet daaraan niets af .

En zolang die "geweldige" initiatieven als web-log.nl blijven bestaan, zal de hype niet over zijn. Maar ik betwijf of diezelfde initiatieven de originaliteit in weblogland ten goede komt ... Hopenlijk ontwikkelt zich dat nog, zoals je zelf aangeeft.

Br*uls •

Mijn campzoneblog is wel een weblog. Je hoeft immers niet te linken om een verhaal te kunnen bloggen.

Bakkelwebsite

Ik ben het helemaal met je eens dat er weblogs zijn die alleen maar geupdate kunnen worden als er ook daadwerkelijk iets te melden is (bloggercon goed voorbeeld denk ik!). Waar het mij om gaat zijn die mensen die zonder ook maar een idee te hebben over hoe en waarom een weblog draait hieraan mee doen omdat 'er al zoveel zijn'. Je hoeft maar een weblog te openen op web-log.nl en daar staat of sinds maanden niets meer gelogt, en de laatste log was dat de kat vandaag drie haarballen had opgespuugt (bijvoorbeeld ;-)).
Je ziet nu gewoon dat de serieuze loggers door blijven gaan met hun ding en dat de hypelopers afhaken. Is in mijn ogen ook zeker geen slechte ontwikkeling denk ik.

Br*uls •

Daar heb je wel gelijk in Bakkel. Maar zo zal het nog een tijdje blijven lopen denk ik: mensen proberen het, en een deel kapt ermee omdat ze het niet leuk (meer) vinden.

Breytenwebsite

Zoals Breuls al (terecht) zegt, bloggen is heel nieu. En het werkt net als Idols, iedereen kan het proberen, maar niet iedereen is er geschikt voor . En eigenlijk is er maar 1 manier om er achter te komen of je geschikt ben voor bloggen of niet .

Overigens, kijk maar eens naar de verdeling van de posts op een forum (Fok! bv.:)) -- Je zal dan precies hetzelfde beeld zien, dat een paar mensen veel/actief posten en verreweg het merendeel niet/weinig.

Br*uls •

Breyten: bloggen is niet echt nieuw, het bestaat al sinds het www bestaat. Echter begint het de laatste paar jaar pas echt hier te groeien.

bosmeneer • website

Wanneer is iets een hype? Als het veel wordt overgenomen en plots weer in het niets verdwijnt. Ik noem een flashmob.
Webloggen is geen hype, sinds het www bestaat zijn er al sites die hun gevonden links of een dagboek publiceren. Zonder de 'weblogsoftware' van nu, maar er werd gewoon een HTML-paginaatje vervangen. Denk ik. Webloggen is alleen de naam die er aan gegeven is.

Een hype is het zeker niet. Wel zijn er bedrijven die plots geld in het webloggen zagen en het daarom groots in de media hebben gebracht (o.a. overname van blogger.com door Google). Dat zorgde voor bekendheid bij de breezertieners/zwangere vrouwen/huismoeders/gescheiden vaders die hun lief en leed met iedereen wilde delen.

Reageren