Ik ben Peter Breuls. Ik schrijf webapplicaties in PHP, filmreviews en onregelmatig iets op deze weblog. Welkom!
Onder de naam Devize ben ik beschikbaar als developer of consultant voor websites of webapplicaties.
Ik ben werkzaam als Administrator bij online community FOK! en als Lead Developer bij frontoffice-leverancier SIMgroep.

De beschikbaarheid van informatie

Weblogs3 reacties

Ik lees net bij Roel dat de RVD de voor-uitgave van de begroting voorbehoudt aan de oudere media: radio, tv, kranten. Internetuitgaven (uitgaven? dat is wel een oubollig perspectief zeg) worden niet meegeteld en krijgen dus geen voorrang. En dat, mijn blogvrienden, is fout.

Dit is informatie die wordt verspreid aan diegenen die met die informatie iets duidelijks willen doen: ze willen er verslag van doen. Ze willen er melding van maken in hun medium. Daar krijgen ze van de RVD de tijd voor. Kan ik inkomen. Echter: waarom bepaalde media uitsluiten? Anders gezegd: waarom de beoordeling baseren op het medium, nog anders gezegd: de manier waarop de verslaggeving gedaan wordt?

Als een journalist, professioneel of amateur, verslag wil doen van de stukken, wat zou het voor de RVD uit moeten maken op welke manier dat gebeurt? Zou een blogger, die groot inzicht heeft en graag een verslag wil maken van de stukken, niet de mogelijkheid moeten hebben het vantevoren in te kijken? Het is uiteindelijk publieke informatie, of niet?

Ik wil zelfs nog even verder gaan: waarom is deze informatie niet beschikbaar voor de burger? Iedereen kan een blogger zijn, iedereen kan erover willen schrijven, waarom wachten tot 'de elite' ermee klaar is en jij de leftovers mag hebben?

Ik ben het in dit geval dus met Roel oneens. Het zou er niet toe moeten doen wat WebWereld met de informatie wil. Al willen ze hun keuken ermee behangen. Het is informatie, en als de RVD bereid is die überhaupt aan iemand te verstekken, dan hoeft het niet uit te maken wie die iemand is en wat die iemand ermee wil doen. De informatie is publiek, of de informatie is niet publiek. De informatie voorbehouden aan een elitegroepje, is een verkeerde interpretatie van publiek maken.

FireFox grows

Mozilla1 reactie

WebWereld: "Ervaren internetters weigeren steeds vaker met Microsofts webbrowser Internet Explorer te werken en stappen over op alternatieven."

GeenStijl vs. het MDI

Van het webreageer

Weblog-in-ruste-maar-tch-ook-weer-niet GeenStijl heeft iets tegen het Melpunt Discriminatie Internet (MDI):

Het Meldpunt houdt zich bezig met een van de meest gevaarlijke en omstreden manieren van registreren: namelijk het namens de overheid vastleggen van politieke voorkeuren.

De bloggers, die met dit soort stukken zo in We The Media genoemd zouden kunnen worden, hebben onderzoek gedaan naar het MDI, en gaan wellicht aangifte doen bij het College Bescherming Persoonsgegevens. Lees hier het hele verhaal.

Domeinkaper of betweter?

Van het web9 reacties

In dit geval beide. Ene Michel van der Lingen denkt bijdehand te kunnen zijn, door de domeinnaam Senseandsimplicity.nl te registreren. Inderdaad, dat is de nieuwe slogan van Philips.

WebWereld is natuurlijk even gaan rondvragen, en de reactie van Philips was dat het ze niet boeit, omdat ze er zelf voor gekozen hebben een .com-domein te gebruiken. Geen enkel probleem dus.

Michel van der Lingen denkt echter dat hij het beter weet:

Van der Lingen verklaart tegenover WebWereld dat hij de domeinnaam heeft geregistreerd om te laten zien 'dat Philips de plank behoorlijk mis'. "Deze domeinnaam is door mij geregistreerd om duidelijk te maken dat zo'n groot concern als Philips heeft verzaakt om de domeinnaam met de .nl-extensie te registreren."

"Men heeft een budget van vele miljoenen om een dergelijke slogan te promoten en men zorgt er niet voor dat een dergelijke domeinnaam wordt veilig gesteld, notabene een Nederlands bedrijf", aldus Van der Lingen.

Wat hij beweert, is dus dat het dom is van Philips "dat ze zoiets kunnen vergeten". Of erger: Philips heeft het 'verzaakt'. Toe maar. Als je naar het bericht kijkt, leest dat Philips voor de .com heeft gekozen en er verder niet om maalt, waar maakt zo'n mannetje zich dan druk om? Wat nou verzaken? Is dat een regel ofzo? "Gij zult altijd alle mogelijke domeinen registreren voordat een ander u voor is." Van der Lingen mag dan misschien die regel aanhangen, maar dat houdt niet in dat je uit de hoogte moet doen om anderen die regel op te dringen.

Mag Philips dat effe lekker zelf bepalen?

iPodder is here

Van het webreageer

Ed: "Remember the days you were staying up late to be able to press the record button to record your favorite radio show? I know, those where the days. Well nowadays, no more pressing buttons and staying up late cause iPodder is here."

Connexxion en communicatie

about:breulsreageer

Sander gaat nog even verder in op het OV in Nederland. Zelf heb ik niet vaak problemen met het OV, maar vorige week wel.

Het was donderdag, en ik had een sollicitatiegesprek. Vantevoren had ik al gezien dat de bus niet door het dorp zou rijden, maar erlangs. Oranje zakken over de haltes gaven aan dat tot +/- 15.00 uur de halte buiten gebruik zouden zijn, en dat de vervangende halte aan de andere kant van het dorp was.

Prima, dan vertrek ik wat eerder van huis, en loop ik naar die andere halte. Die is gelegen aan zo'n N-weg, en aan die weg ligt ook één van de ingangen van mijn dorpje. Het was bijna kwart voor drie, en de bus zou zo moeten komen. Toen die kwam, verzamelden de potentiële passagiers zich bij de halte, waaronder ik, maar ik verbaasde me over het knipperlicht van de bus, die een metertje of 100 verderop op het verkeerslicht stond te wachten. Dat licht wees namelijk naar rechts, wat zou inhouden dat de bus wél door het dorp zou rijden, in tegenstelling tot wat er op de haltes was aangegeven.

"Nee toch.." dacht ik nog, en voor de zekerheid begon ik maar vast gebaren te maken naar de chauffeur. Je weet nooit of-ie het ziet. Maar nee: de bus sloeg rechtsaf, reed door het dorp en wij stonden voor lul bij de bushalte.

Wat ik zo klote vind hieraan, is dat datgene wat aan de reizigers wordt medegedeeld gewoon niet klopt. Natuurlijk, de weg door het dorp (die werd opnieuw bestraat ofzo) was vrij, dus de bus kon weer gewoon volgens de vaste route, maar zolang de mededeling naar de reizigers nog iets anders vermeldt, moet zo'n buschauffeur natuurlijk niet denken "ah ik mag weer". Dat is in dat geval niet aan hem. Ikzelf was niet te laat, omdat ik een bus eerder had genomen om zeker weten op tijd te zijn, maar wie weer hoeveel mensen dat wel waren?

Bij deze het verzoek aan Connexxion om in dit soort gevallen de communicatie eens na te kijken.

PS: bovenstaande is zojuist aan de Connexxion klantenservice verzonden.

Evangelisme

Uit het nieuws1 reactie

Roel: "Waar haalt de FNV het gore lef vandaan om voor mij te bepalen OF en zo ja - nog erger - WAT voor actie ik tegen die maatregelen van het kabinet moet voeren?"

Het is inderdaad flink opdringerig. Ik kan erdoor niet naar mijn werk. Dat scheelt mij inkomsten en m'n collega's komen nu een man te kort. Zij moeten dus harder werken, zonder extra betaald te krijgen, en ik mis iets van ruim 60 euro aan inkomsten.

Als een partij die voor anderen opkomt, zoals een vakbond toch is, zou je je niet van middelen moeten bedienen waarmee je (a) anderen op zo'n manier benadeelt en (b) mensen absoluut geen keus laat wat te doen. Want face it: ik zit nu vast in mijn eigen dorp.

Eikels.

OV staking

about:breuls4 reacties

Juist. Handig. Ik wist vantevoren dat in Rotterdam de RET van 11.00 tot 15.30 niet zou rijden. Om die reden had ik met m'n werk afgesproken dat ik een uur eerder zou komen vandaag, zodat ik de staking voor zou zijn.

Maar ik sta dus net bij de bushalte, en er kwam iemand naar me toe die vertelde dat de bus wel zou komen, maar niet helemaal tot aan Rotterdam zou rijden. Kut. Met werk gebeld, situatie uitgelegd, en ze gaan het vandaag met een man minder doen. Niets aan te doen.

Het zuigt om van het OV afhankelijk te zijn. Waar ligt mijn theorieboekje eigenlijk?